image_pdfBekijk PDFimage_printPrint PDF

Last van corona-somberte? Sprokkel genoegens met Bertold Brecht.

Eerst was het allemaal nieuw. Een kwestie van hup de schouders eronder. Even het gewone leven on hold, moest kunnen, en het was voor iedereen in niet-vitale beroepen ook wel interessant en goed om eens pas op de plaats te maken. We lachten om grappige thuisisolatiefilmpjes. We belden en appten meer dan normaal met onze familie. We leerden het nieuwe woord ‘zorrel’ – een borrel via videoconferentie-app Zoom – en schreven voor het eerst in lange tijd weer eens een brief. We duwden de paniek die af en toe opvlamde weg met een stevig rondje ‘frisse neus’ en kochten online een lekker potje handcrème om onze stukgewassen handen te verwennen. Kortom, we redden ons best.

Maar toen werd duidelijk dat het allemaal nog wel een heel stuk langer ging duren. Toen werd de dagelijkse bekendmaking van het aantal doden, besmetgeraakten en ic-opnames datgeen wat ons leven ritme gaf.  Toen zakte de moed ons wel echt in de schoenen, zo af en toe. Werd dit ons nieuwe normaal: thuiszitten, afstand houden, haperende videogesprekken voeren?

Heb jij ook af en toe moeite de moed erin te houden nu ons leven gedicteerd wordt door ziektecijfers en meetlinten? Blaast de corona-somberte je af en toe pardoes van je sokken? Zingen helpt, zoals Maria uit de Sound of Music ons al leerde met haar ‘favorite things’. Of het lezen en herlezen van Bertold Brechts gedicht ‘Genoegens’. Probeer deze instant bibliotherapie meteen maar eens uit:

Genoegens
De eerste blik uit het raam ‘s ochtends
Het teruggevonden oude boek
Geestdriftige gezichten
Sneeuw, het wisselen der seizoenen
De krant
De hond
De dialectiek
Douchen, zwemmen
Oude muziek
Makkelijke schoenen
Begrijpen
Nieuwe muziek
Schrijven, planten
Reizen
Zingen
Vriendelijk zijn

(Uit: Mijn Duitsland, Atlas Contact 2010 – vertaling Geert van Istendael)

 

Geeft meteen al wat opborrelend geluksgevoel, niet? Ter versterking van de werkzaamheid kun je ze zelf misschien ook eens bij elkaar rapen in je hoofd: de dingen die jou blij maken. Je zult zien dat het gros daarvan ook nu nog binnen handbereik is, en zo niet, dan geeft het eraan denken wellicht toch een stootje genot.