Samenlezen

Samenlezen raakt mensen, juist ook als ze niet (meer) vanzelfsprekend met literatuur in aanraking komen. Het is een laagdrempelige activiteit waar hardop gedichten, verhalen en fragmenten uit romans worden (voor)gelezen en besproken.

Samenlezen is een geweldige manier om gesprekken op gang te brengen en persoonlijke herinneringen naar boven te halen. Het samen genieten van verhalen verrijkt het alledaagse leven en iedereen kan meedoen.

De methodiek samenlezen, of shared reading, is ontwikkeld in Engeland. De Culturele Apotheek heeft deze naar Nederland gehaald.

Wij trainen vrijwilligers en helpen bibliotheken, buurthuizen en zorginstellingen bij het starten van een eigen samenleesgroep. Zo willen we heel Nederland het plezier en de kracht van literatuur laten ervaren.

Samenleesgroep: voor iedereen
Een samenleesgroep is geen klassieke leesclub of boekenclub. Iedereen kan meedoen. Voorbereiding of voorkennis is niet nodig. Bij het bespreken van de teksten zorgt de leesbegeleider voor een veilige, open sfeer. Samenlezen brengt mensen in contact met eigen herinneringen en gevoelens én met elkaar. Het is een groepsactiviteit die ook heel geschikt is jongeren, mensen met bijvoorbeeld lichte psychische klachten of ouderen met beginnende dementie. Onze leesbegeleiders krijgen een intensieve training voor ze met een groep aan de slag gaan.

Kijk hieronder naar ons aanbod. Zo organiseren we samenleesgroepen in de buurt, de zorg en online. Ook kun je zelf leesbegeleider worden of samen met ons een nieuwe samenleesgroep beginnen.

.