Hou je van literatuur? En breng je graag mensen samen? Word vrijwillige leesbegeleider bij de Culturele Apotheek!
Samenlezen is genieten van mooie romanfragmenten, pakkende verhalen en grappige gedichten, en met elkaar praten over wat de teksten oproepen aan gedachten, gevoelens en ervaringen. Voor veel mensen is het feest van ontmoeting en herkenning en een gezond medicijn tegen eenzaamheid. Wij verzorgen samen met onze leesbegeleiders samenleesactiviteiten in buurthuizen, zorginstellingen, bibliotheken en inloophuizen voor mensen met dementie. Veel van onze samenleesgroepen zijn op ouderen gericht.
Wij zoeken regelmatig leesbegeleiders. In Amsterdam hebben we bijna altijd plek. Woon je in een andere gemeente of heb je zelf een locatie waar ze willen starten met samenlezen, informeer naar de mogelijkheden.
Direct naar:
- Dit doe je als vrijwillige leesbegeleider
- Checklist: past dit bij jou?
- Training leesbegeleider Samenlezen/Shared Reading
- Aanmelden: formulier
Wat doe je als vrijwilliger?
- een samenleesgroep begeleiden op locatie
- voorlezen, het gesprek begeleiden en zorgen voor een fijne, open sfeer
- samen met de groep reflecteren: wat staat er precies? Wat roept de tekst op aan verhalen, herinneringen, ideeën, gevoelens?
- napraten met een kopje koffie en thee met iets lekkers
- meedenken over passende teksten
Checklist: past dit bij jou?
Kun je deze vragen met JA beantwoorden?
O Hou je van lezen?
O Heb je affiniteit met mensen van verschillende achtergronden?
O Ben je een sfeermaker?
O Kun je goed luisteren?
O Denk je dat je (na een goede training door ons!) een gesprek in goede banen kunt leiden?
O Ben je 2 uur per 2 weken (of meer) beschikbaar?
Alles JA? Dan past de rol van leesbegeleider waarschijnlijk echt bij jou. Meld je dan aan onderaan deze pagina. Wij nemen dan contact met je op voor een kennismakingsgesprek. In dat gesprek gaan we kijken of jouw wensen matchen met die van ons en zo ja, dan nodigen we je uit voor de training.
Training leesbegeleider samenlezen / shared reading
De Culturele Apotheek leidt je op tot leesbegeleider. We trainen je in de methodiek en effecten van het samenlezen (‘shared reading’) en je leert hoe je een mooie ‘samenlees-leesclub’ tot stand brengt. We gaan actief aan de slag en bovenal heel veel oefenen. De training bestaat uit twee dagdelen online, een live trainingsdag en een terugkommiddag. De trainingsdagen zijn (meestal) op de vrijdag.
Inhoud van de training samenlezen
Kennismaken met samenlezen: alle ins en outs van deze in Engeland ontwikkelde methode komen aan bod. Wat is het? Voor wie is het? Hoe gaat het in de praktijk? Wat zijn de ervaringen ermee?
Socratische gespreksvoering: het persoonlijke gesprek stimuleren via lezen, hoe doe je dat eigenlijk? Aan bod komen o.a. de rol van de leesbegeleider, goeie vragen stellen en gesprekstechnieken op basis van de sociocratische gespreksmethode.
Groepsgesprek begeleiden: je leert wat ervoor nodig is om een groepsgesprek te begeleiden en daarbij te zorgen voor een veilige sfeer waarin iedereen aan bod komt. Ook behandelen we lastige situaties die je in elke groep tegenkomt.
Meer halen uit een literaire tekst: wat zijn passende fragmenten en gedichten? Hoe weet je of iets geschikt is? En vooral, hoe haal je het meeste uit een tekst? Wij nemen uiteenlopende teksten mee en onderzoeken samen hoe je ze kunt inzetten. We oefenen ook met voorlezen.
De trainers
Deze training wordt gegeven door Akke Visser en Marije Wilmink van de Culturele Apotheek. In 2010 richtten ze de Culturele Apotheek op. Vanuit deze bijzondere apotheek bieden ze persoonlijke leesadviezen en ontwikkelen ze activiteiten die een link leggen tussen literatuur en alledaagse vragen en kwalen. Sinds 4 jaar organiseren ze laagdrempelige samenleesgroepen in bibliotheken, buurthuizen, verzorgingshuizen en de psychiatrie en trainen ze vrijwilligers in deze methodiek.
Lijkt het je leuk om leesbegeleider te worden? Vul dan hieronder het formulier in.
Meld je aan als leesbegeleider
Lees hier ons vrijwilligersbeleid: Vrijwilligersbeleid Stichting Culturele Apotheek 2023