image_pdfBekijk PDFimage_printPrint PDF

Last van saaiheid?

Vind je het leven maar saai? Ben je wel een klein beetje uitgekeken op die ene persoon of die paar huisgenoten die je elke dag helemaal suf mag knuffelen omdat ze tot jouw huiselijke kring behoren? Weet je echt niet meer hoe je nog leven in de brouwerij zou kunnen brengen in het zoveelste Zoom-werkoverleg met je collega’s? Word je niet koud of warm van de aangekondigde coronaversoepelingen, hoe hard anderen ook staan te juichen bij de eerste avondzonnestralen op hun pas heropende lievelingsterras?  Maakt het hart zelfs geen sprongetje als je denkt aan de zomervakantie, omdat je onder avontuur iets anders verstaat dan met FFP2-mondkapje op, PCR-test op zak en NederlandWereldwijd-app op de telefoon het Nederlands grondgebied verlaten?

Hoog tijd om je hartritme weer eens wat omhoog te jagen met een spannend boek van de bovenste plank. Reis twee eeuwen terug en laat je meeslepen door een horrorverhaal dat z’n weerga niet kent: Frankenstein, van Mary Shelley. Een klassieker die je ooit in je leven gelezen moet hebben, en nu is het moment.

Frankenstein vertelt het verhaal van de wetenschapper Viktor Frankenstein die aan het experimenteren slaat om uit menselijke en dierlijke resten een levend wezen te scheppen. Dat lukt, maar zijn creatie blijkt spuuglelijk.

O! Geen sterveling zou de aanblik van dat afgrijselijke gelaat kunnen verdragen. Een mummie die opnieuw tot leven was gewekt kon niet zo afstotelijk zijn als die stumper. Ik had naar hem gekeken toen hij onvoltooid was, en toen was hij al lelijk, maar toen die spieren en gewrichten eenmaal konden bewegen, werd hij een ding dat zelfs Dante niet had kunnen bedenken.

Het monster wordt vanwege zijn afstotelijkheid door iedereen gemeden, en wordt daar bepaald agressief van. Hij eist dat Victor een vrouw voor hem maakt die net zo lelijk is als hij, om bij thuis te kunnen komen, maar Victor krijgt second thoughts bij zijn creatiedrift. Hoe het afloopt verklappen we hier niet, maar dit allereerste sciencefictionverhaal ooit gepubliceerd zal elk gevoel van saaiheid al snel verdrijven. Dit boek wil je gegarandeerd uitlezen zodra je eraan begonnen bent.

Grappig extra feit 1: het eerste idee voor de roman ontstond in een gezelschap dat net als wij het afgelopen jaar in een soort van tijdelijke lockdown zat. In 1816 verblijft auteur Mary Shelley, dan 19 jaar oud, met een aantal vrienden (onder wie Lord Byron) aan het Meer van Genève. De hele zomer regent het pijpenstelen, dus het logeerpartijtje bestaat uit noodgedwongen veel binnen zitten en elkaar spookverhalen vertellen. Ziedaar de werkelijke geboorte van het monster van Frankenstein.

Grappig extra feit 2: schrijfster Jeanette Winterson kwam in 2020 met een intrigerende roman die Victor Frankenstein pardoes de huidige tijd in katapulteert: Frankusstein. Om meteen na Frankenstein te lezen. Ook onze hedendaagse toekomst is overduidelijk allesbehalve saai.

 

Mary Shelley
Frankenstein
L.J. Veen Klassiek, 2015 (oorspronkelijk 1818)

Jeanette Winterson
Frankusstein
Atlas Contact, 2019