Last van het vele binnenblijven?
Ben je het vele binnen zitten moe? Betrap je jezelf er steeds vaker op dat je ogen afdwalen van je thuiswerk-beeldscherm naar de wereld buiten je raam? Word je je – zeker met de lente in aantocht – opeens bewust hoe je de aanraking van de zon op je gezicht, de geur van vers gemaaid gras, het geluid van spreeuwen mist? Droom je van dingen waarvan je niet eens wist dat je ervan hield: lange wandelingen door het bos, languit liggen in het park, een paardrijtocht over het strand? Hou nog even vol door het lezen van Nachtschrijver van Jannie Regnerus.
In Nachtschrijver ‘zie’ je de wereld door de ogen van de blinde schrijver Blindman. Al zijn hele leven ontdekt hij alles wat er om hem heen is en gebeurt op de tast. En juist daardoor kijkt en beleeft hij de dingen des te intenser. En wij kunnen met hem meekijken én meevoelen. Want Regnerus weet vooral de zintuigelijke ervaringen van Blindman prachtig en tot in detail te verwoorden.
Inspiratiebron voor het boek is de Friese dichter Tsjêbbe Hettinga. Hannah, de hoofdpersoon uit het boek, hoort hem zijn gedichten voordragen en is zo onder de indruk dat ze besluit om de blinde dichter op te zoeken. Als blijkt dat de vaste leidster van Blindman overleden is, biedt ze haar eigen schouders aan. Samen met Blindman gaat ze op ontdekkingstocht.
Regnerus was gefascineerd door Hettinga die als geen ander de natuur, dieren, het buitenleven in zijn gedichten kon beschrijven zonder ze ooit gezien te hebben. Ze doet in deze bijzondere ode aan hem zeker niet voor hem onder.
Een fragment:
‘Zoals de meeste boerenkinderen bezit Blindman een groter dan gemiddeld reservoir aan zintuiglijke herinneringen en besef van vergankelijkheid. De dieren op de boerderij maken hem vertrouwd met de cyclus van leven en dood. Hij kent de vanillegeur van een pasgeboren kalf. De tot kokhalzen brengende stank van een dode koe die, halfslachtig toegedekt onder landbouwplastic, op de kadaverauto wacht. Hij kent het gonzende doodslied van bromvliegen die haar roze koeienneusgaten in en uit gaan. Op en rond de boerderij is er voor een kinderhand veel om aan te raken. Er zijn dierenlijven om te strelen, de tot vilt verklitte vachten in de wintermaanden, een lauw kippenei in elke hand. Als kind deelt Blindman een zwijgende kameraadschap met een paard dat met zijn fluwelen bovenlip voorzichtig ‘happend’ over handpalmen en kruin gaat. Hij heeft zijn eigen weerspiegeling kunnen zien in een omfloerst paardenoog, een bruine poel omzoomd met een rietkraag van wimpers. Zo’n paardenoog lijkt meer op een binnenwereld dan op de buitenwereld gericht, altijd in gedachten verzonken.’
Aanvullende medicatie: eenmaal daags een gedicht van Tsjêbbe Hettinga
Grote kans dat je na het lezen van Nachtschrijver je leeskuur nog wat wilt verlengen door ook de gedichten van Hettinga te lezen. Dat kan in het Fries maar ook in Nederlandse vertaling. Eenmaal daags een gedicht van Hettinga innemen, zal je zeker goed doen zolang je maar mondjesmaat naar buiten kunt.
Hettinga droeg zijn gedichten op een geweldige manier voor, vanwege zijn blindheid deed hij dat uit zijn hoofd. Kijk bijvoorbeeld hier https://www.youtube.com/watch?v=uoa99gPhc6w
Jannie Regnerus, Nachtschrijver
Atlas Contact, 2017