image_pdfBekijk PDFimage_printPrint PDF

Literaire zelfzorg voor lijders aan vliegschaamte

Lijd je zo met de zomerperiode voor de deur aan vliegschaamte? Was je deze keer echt vastbesloten met de trein te gaan, omdat je echt wel weet hoeveel milieuschade vliegen veroorzaakt, maar bleek die trein toch wel onaangenaam veel duurder / ingewikkelder te boeken / langzamer …? Weegt de euro die je doneerde voor een compenserende boom gevoelsmatig toch niet helemaal op tegen de effecten van jouw uiteindelijke vliegreis van 10 uur naar die heerlijke bestemming? Wees trots op jezelf – met je bewustwording is niets mis. En, je bent niet alleen!
Steeds meer mensen lijden aan vliegschaamte. Dat op zich is al een troost. En het biedt hoop natuurlijk. Want hoe meer mensen last hebben van deze kwaal, hoe beter het voor ons milieu is. Ten minste, als die vliegschaamte uiteindelijk leidt tot andere keuzes. Wij stelden een boekenlijstje op dat je kan helpen je schaamte om te zetten in actie.

Een goed begin: het verhaal Reis door mijn kamer van Maarten Biesheuvel. Hierin laat Biesheuvel je op een weergaloze manier langs de objecten in zijn kamer reizen, “tot het u duizelt”, zoals hij zelf schrijft. 
Wil je toch een ietsiepietsie verder reizen dan een denkbeeldige meter of vier? Pak dan de fiets en vlij je als de benen moe worden neer in het gras met Filosofie van de heuvel van Ilja Leonard Pfeijffer.
Lijkt zo’n fietstocht verder de heuvel op je toch wat te uitputtend? Al wandelend kom je ook een eind. Dat ervaar je bijna aan den lijve met het lezen van bijvoorbeeld Voetsporen van Richard Holmes, maar ook bij De wandelaar van Adriaan van Dis, of – op een heel andere manier – Een vrouw op de vlucht voor een bericht van David Grossman.
Of wil je nu toch echt de diep weggezakte of nog nooit ervaren treinliefde in jezelf wakker kussen, zodat het volgende keer echt een treinticket in plaats van een vliegticket wordt? Laat je vervoeren door Nachttrein naar Lissabon van Pascal Mercier, Treindromen van Denis Johnson of Reizen zonder John van Geert Mak.

Natuurlijk, dit zijn slechts een paar voorbeelden. Er zijn ontelbaar veel boeken over anders reizen en talloze boeken die op zichzelf al een reis vormen. Wat ze gemeen hebben is dat ze laten zien dat reizen ook zonder het vliegtuig heel spannend kan zijn. Sterker nog: veel spannender dan met. Eigenlijk heeft reizen met het vliegtuig NIETS met reizen te maken, slechts met je verplaatsen. Reizen is iets heel anders, zo bewijzen deze boeken. Je ziet, beleeft en ontmoet eigenlijk veel meer als je NIET met het vliegtuig gaat. Laat je inspireren – is het niet voor nu, dan vast voor een volgende vakantie 😉

Heb een prachtige zomer!
Marije & Akke