image_pdfBekijk PDFimage_printPrint PDF

Opwekkende boeken

In Engeland schrijven huisartsen al een tijd boeken voor aan patiënten om te leren omgaan met hun ziektes of angsten. In aanvulling daarop krijgen ze een jaarlijks samengestelde lijst van zogenaamde Mood boosting books. Romans die de patiënt ondersteunen bij het herstelproces en bovenal een goed gevoel geven. Hier onze tiplijst met opwekkende boeken.

 • De jongen, de mol, de vos en het paard – Charlie Mackesy
  Een prachtig geillustreerd boek vol levenslessen over een jongen en zijn bijzondere vriendschap met drie dieren.
 • Min of meer opmerkelijke gebeurtenissen uit het leven van een treuzelaar – Cindy Hoetmer
  Hoetmer beschrijft in dit boek in korte schetsen haar leven als midlifer in de stad. Soms vol onzekerheden, soms drankovergoten, vaak vol onhandigheden. Altijd herkenbaar en heel grappig.
 • De weg van de boog – Paulo Coelho
  Tsetsuya, de beste boogschutter van Japan, woont in een afgelegen vallei. Aan de hand van de kunst van het boogschieten vertelt hij een jongen uit het dorp over de beginselen van een betekenisvol leven, zoals hard werken, een verschil willen maken en bereid zijn om te falen. Net in Nederlandse vertaling verschenen.
 • Het universum tegen Alex Woods – Gavin Extense
  Alex Woods is een buitenbeentje. Hij lijdt aan epilepsie (het gevolg van een meteoorinslag in zijn keuken), heeft een paranormale moeder, weet niet wie zijn vader is en is dol op leren. Dit alles maakt hem een makkelijk doelwit voor pestkoppen. Wanneer hij op de vlucht is voor zijn belagers komt hij in de achtertuin van de humeurige oorlogsveteraan meneer Peterson terecht. Het is het begin van een bijzondere vriendschap.
 • De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry – Rachel Joyce
  Een verwarmend boek over Harold Frye die op hoge leeftijd impulsief besluit dat er één ding is dat hij moet doen, al gooit hij daarmee zijn hele geordende leven omver. Hij gaat, zonder enige voorbereiding, op pad om een zieke vriendin te bezoeken. Te voet, terwijl zij aan de andere kant van het land woont.
 • Amerikanah – Chimamanda Ngozi Adichie
  De Nigeriaanse Ifemelu gaat naar Amerika om te studeren en wordt daar tot haar grote verbazing een ‘zwarte vrouw’. Deze kleur en identiteit had in haar geboorteland geen enkele betekenis, maar doordrenkt in de Verenigde Staten haar gehele bestaan – net zo lang tot ze er bijna van barst. Tot ze het heft in eigen handen neemt.
 • De vrouw met de sleutel – Vonne van der Meer
  Over de weduwe Nettie, die na de dood van haar man opnieuw haar plek in het leven probeert te vinden. Om een centje bij te verdienen besluit ze een advertentie te plaatsen, waarin ze zich aanbiedt als voorlezeres. En daar blijkt behoefte aan. Het verhaal over Nettie wordt afgewisseld met de verhalen die ze ’s avonds aan de rand van het bed aan haar klanten voorleest.
 • De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween – Jonas Jonasson
  Laat je meeslepen op deze roadtrip van de 100-jarige Allan die het bejaardenhuis op zijn verjaardag voor gezien houdt. Je volgt zijn avonturen en reist meteen ook door de Europese geschiedenis.
 • Dasja. Oftewel het leven van een pup – Karel Capek
  De lichtvoetige huis-tuin-en-keukenavonturen van een jonge foxterriër blijken de perfecte manier om universele menselijke gevoelens te verkennen. Geschreven en getekend voor kinderen, maar te lezen voor iedereen. Verschenen in 1933 en pas onlangs vertaald.

En lees ook

 • De geheime dagboeken van Hendrik Groen, 83 ¼
  Verschillende boeken met de vrolijke avonturen van Hendrik Groen en zijn vrienden die het bejaardenhuis onveilig maken in een poging alles uit het leven te halen.
 • Dierenverhalen van Toon Tellegen
  De alledaagse lotgevallen van de mier, de krekel, de eekhoorn, het nijlpaard en andere dieren zijn licht leesvoer voor iedere dag en bevatten heerlijke en ware levenslessen.
 • Gedichten van Judith Herzberg
  In heldere, rake en toegankelijke gedichten beschrijft Herzberg het leven en de gebeurtenissen en gevoelens die daarin zoal voorbijkomen. Probeer bijvoorbeeld de verzamelbundel Doen en laten, of het onlangs verschenen Vormen van gekte.

boekenkast op kleur