image_pdfBekijk PDFimage_printPrint PDF

Leren accepteren

Voor veel kwalen geldt dat ze niet of niet 1-2-3 verholpen kunnen worden. Soms zit de verlichting hem dan in ‘leren accepteren’. Deze boeken bieden inspiratie.

 • De oude man en de zee – Ernest Hemingway
  Een oude visser vaart nog eenmaal uit om een laatste keer vis te vangen, wat al tijden steeds minder goed lukt. En ja, hij slaat er een aan de haak. Maar het is zo’n joekel dat hij hem niet in z’n eentje binnenboord kan halen. Drie dagen lang sleurt de vis hem voort over de golven en al verliest hij steeds meer stukken vlees, de visser houdt vol. Hij geeft zich over aan wat is en telt zijn zegeningen.
 • Het zoutpad – Raynor Winn
  Na een serie onfortuinlijke gebeurtenissen raken Raynor Winn en haar man alles kwijt: hun werk, hun huis, hun spaargeld. Zonder dak boven het hoofd weten ze niets anders te bedenken dan te beginnen aan een wandeltocht, met niets meer dan hun rugzakken en een tent. Dit uit wanhoop geboren besluit blijkt het begin van de ontdekkingstocht van hun leven.
 • Uit het leven van een hond – Sander Kollaard
  Welkom in een dag uit het leven van Henk. Niet zomaar een dag, maar die waarop zijn hond ziek wordt. Dat komt aan. Maar zet Henk er ook meteen aan toe de dag te plukken.
 • Wat als we niet waren betoverd – Sylvia Hubers
  De ‘handpalmverhalen’ van Hubers – vaak nog geen halve bladzijde lang – maken je deelgenoot van het gemodder van de ik-persoon met het leven. Citaat: ‘Ik ben mezelf aan het verbeteren. Elke dag leg ik een nieuw laagje verbetering over het laatste laagje verbetering heen. Ik word er steeds beter in om mezelf te verbeteren. Laatst had ik het zo goed gedaan dat ik mezelf bijna niet meer herkende. Maar toen schemerde er ’s avonds toch weer iets van mijn voor verbetering vatbare zelf door de fantastische laag verbetering heen. Toen kon ik gelukkig weer verder.’
 • Hoe ik talent voor het leven kreeg – Rodaan al Galidi
  Semmier Kariem raakt na zijn vlucht uit Irak verstrikt in de Nederlandse asielprocedure. Kijk door zijn ogen naar Nederland en krijg een nieuwe blik op wat obstakels zijn en wat kansen.
 • Wonder – R.J. Palacio
  Een ontroerend boek over het 10-jarige jongetje August. Auggie is geboren met een ernstige gezichtsafwijking en heeft dus geen keus; hij kan zijn gezicht niet verbergen en er zit voor hem niets anders op dan zijn schaamte te overwinnen. En dat doet hij!
 • Yoga voor mensen die te beroerd zijn om er aan te doen – Geoff Dyer
  Een hilarische en tegelijk ontroerende verzameling reisverhalen, maar dan anders. Dyer reist van aantrekkelijk oord naar nog aantrekkelijker oord. Rome, Cambodja, het Burning Man Festival in een Amerikaanse woestijn: het kan niet op. Maar ultiem geluk brengt het hem niet. Overal waar hij heen gaat, wordt hij immers weer met zichzelf geconfronteerd. Het is niet anders.
 • De interessanten – Meg Wolitzer
  Zes jongeren sluiten tijdens een zomerkamp een vriendschap voor het leven. Zij weten het zeker: zij gaan de wereld veroveren met hun prachtige talenten! Dan veranderen hun levens zoals de meeste levens dat doen: ze gaan studeren, krijgen relaties en kinderen en carrières en banen, worden ziek, raken het spoor bijster. Sommigen zijn volgens de standaardnormen zeer succesvol, anderen minder geslaagd. Maar wie er gelukkig is met wat, dat blijkt niet langs de ladder van succes af te meten.
 • Stad van meisjes – Elizabeth Gilbert
  Laat je door de eigenzinnige Vivian Morris rechtstreeks vanaf het conservatieve Amerikaanse platteland meeslepen naar de theaters in het New York van de jaren 40. Ze stort zich in het bruisende stadsleven. Eindelijk doet ze wat ze wil, en wat zij wil veroorzaakt een schandaal. Als oudere vrouw terugkijkend kauwt ze op de vraag hoe om te gaan met de domme dingen die je deed in je leven.
 • Kleine dagen – Bernard Dewulf
  Het leven met kleine kinderen is soms gekmakend beperkt. Maar Dewulf opent de ogen voor wat er allemaal te zien en te beleven valt in en om het gezinsbestaan als je ervoor openstaat. Met zijn miniatuurtjes richt hij de aandacht op de pracht van het hele kleine leven op de vierkante centimeter.