image_pdfBekijk PDFimage_printPrint PDF

De autonautenZOMERRECEPT

Staat u, net als vele anderen met u, te popelen om deze zomer op reis te gaan? En bent u er dan eentje van strakke reisschema’s, vooruit geboekte hotelkamers en lijstjes met te bezoeken landmarks/pasticceria’s/folkloristische dansshows in de moneybelt? Of meer een reiziger van de boel de boel, onbekende verten, ontmoetingen en ervaringen tegemoet? Of popelt u helemaal niet en blijft u gewoon in uw eigen achtertuin – koud wijntje, schone wc en Zomergasten onder handbereik?

Hoe het bij u ook zij, één boek is in al die gevallen in staat u deze zomer te beroeren, en dat is De autonauten van de kosmossnelweg. Dit heerlijke boek werd geschreven door Julio Cortázar en Carol Dunlop, beide schrijver en geliefden. Samen maakten zij in 1982 een reis in een VW-busje. Niet zomaar een reis, maar een hele bijzondere. Hij voerde namelijk langs álle parkeerplaatsen aan de snelweg van Parijs naar Marseille. Er golden een paar zelfopgelegde spelregels. Allereerst: Julio en Carol mochten de hele reis lang niet van de snelweg af. Ten tweede: ze moesten elke parkeerplaats aandoen en op uiterlijk de tweede van de dag de daaropvolgende nacht doorbrengen.
Het werd een zinderende reis. Als moderne ontdekkingsreizigers verkennen Julio en Carol niet alleen alle hoekjes en gaatjes van het Franse parkeerplaatsenuniversum. Ook elkaar ontdekken ze weer tot in de poriën. Onderweg schrijven ze allebei over wat ze zien, denken, fantaseren, eten en ervaren. Een meeslepend, teder, tintelend en grappig boek. Lees het, en je zet deze zomer gegarandeerd al je zintuigen op scherp, of je nu op een Griekse veerboot, een Franse hurk-wc, een hotellobbybank of je eigen tuinstoel zit.