image_pdfBekijk PDFimage_printPrint PDF

De liefde! Een groot genot om te hebben, maar niet altijd even gemakkelijk om elke dag te laten stromen. Zelfs niet nu je in lockdowntijd meer tijd dan ooit met elkaar in huis doorbrengt. Of juist niet nu, wellicht, nu je tot elkaar veroordeeld bent en gedwongen bovenop elkaar zit.

Ook de neiging om langs elkaar heen te leven? Elkaar in de waan van de dag – al zoomvergaderend of -borrelend, kinderen voedend en vermakend, van talkshow naar talkshow zappend – uit het oog te verliezen? Wij hebben een simpele maar doeltreffende remedie tegen dit veel voorkomende liefdeseuvel: lees elkaar voor!

Echt, het is de ultieme manier om de intimiteit te bevorderen. Alleen al omdat je er lekker tegen elkaar voor moet aankruipen op de bank of in bed en samen een denkbeeldige reis maakt. Maar ook omdat het je hetzelfde geborgen gevoel geeft als je vroeger als kind had, als je vader of moeder je voorlas. En omdat er niets leuker is dan koersen richting een gezamenlijk doel: doorlezen tot je weet hoe het afloopt.

Elke avond een kwartiertje doet al wonderen. Of plan een weekend samen in bed met boek, om je er in één keer helemaal aan over te geven.

Een superspannend boek om samen te lezen is Verloren vrouw van Gillian Flynn (ook uitgebracht onder de titel Donker hart). Dit ingenieuze maar heerlijk weglezende verhaal begint als een sappige relatieroman over het NewYorkse droomechtpaar Nick en Amy, maar verandert langzaam in een bloedstollende psychologische thriller. Op de dag van hun vijfjarig huwelijk verdwijnt Amy namelijk plotseling. Liet zij Nick in de steek, zit hij juist achter haar verdwijning of is er nog iets anders aan de hand? Stapje voor stapje legt Flynn een complexe relatie bloot. Amy blijkt bijzonder goed in het regisseren van het leven van anderen. En Nick heeft zeker ook duistere kanten. Om en om komen ze aan het woord. Voer de spanning extra op door bij het voorlezen elk een van de personages voor je rekening te nemen. Aandachtspuntje: hou het opkomende wantrouwen jegens elkaar onder de duim, lach erom en kus het af!

Als je eenmaal de helende werking van een gezamenlijk voorleesritueel hebt ontdekt, kies dan samen een nieuwe titel.

Kunnen jullie bijvoorbeeld wel wat meer hartstocht gebruiken? Lees dan De passie van Jeannette Winterson. Dit is een prachtige, licht absurdistische vertelling over een kok in het leger van Napoleon die tijdens een droomachtige tocht door Venetië, stad van toeval en vermomming, op zoek gaat naar het hart van de vrouw op wie hij verliefd is geworden. De boodschap: of je nu een passie voor kip hebt, of voor een vrouw met gondeliersvoeten, zet je hart op het spel, ook al loop je de kans het te verliezen. Vol betoverende en hypnotiserende zinnen.

Kampen jullie met een sociale-media- of bingewatchverslaving? Lees dan samen Supertriest Waargebeurd Liefdesverhaal van Gary Shteyngart. Deze hedendaagse liefdesgeschiedenis speelt zich af in de ‘zeer nabije toekomst’ waarin alle sociale contacten via een soort Ipad lopen. Het boek heeft een heerlijke satirische toon, maar werpt ook een mooi licht op de vraag wat de betekenis is van menselijk contact in een tijd waarin veel contacten vluchtig en oppervlakkig zijn. Brengt echte liefde uitkomst? Facebook, Twitter, Instagram en Netflix afsluiten en lekker samen lezen maar!

En vragen jullie je eigenlijk af: is dit het nou? Duik dan samen in Bij het vallen van de avond, van Michael Cunningham. Hoofdpersoon in deze bijzondere novelle is galeriehouder Peter, die twijfels heeft over zijn ogenschijnlijk geslaagde leven en zijn stabiele huwelijk. Cunningham laat prachtig zien hoe moeizaam de communicatie in een relatie kan verlopen. Peters zucht naar avontuur loopt behoorlijk uit de hand, en de relatie dreigt te stranden. Voor stellen die het écht moeilijk hebben: het boek eindigt verrassend hoopvol.