1

Bibliotherapie: Last van slapeloze nachten?

SLAPELOZE NACHTEN? LAAT je MEEVOEREN DOOR HARUKI MURAKAMI

Lijd je wel eens aan slapeloosheid? En dan bedoelen we niet dat je door stress of zorgen, of teveel drank wel eens een nacht niet goed slaapt. Nee, we bedoelen de slapeloosheid die veroorzaakt wordt door de aantrekkingskracht van de nacht, of de rust van de slapende wereld. Die langdurige slapeloosheid die verslavend werkt, omdat de gemoedstoestand waarin je dan terecht komt ook een prettige roes blijkt.

Ben je zo’n nachtelijke danser of denker? Dan raden we je aan om de eerstvolgende nacht dat je weer de slaap niet kunt vatten, een flinke kop sterke koffie te zetten en het boek Slaap van de populaire Japanse schrijver Haruki Murakami tot je te nemen.

Het is het verhaal van een jonge vrouw die al zeventien nachten niet heeft geslapen. Toch is ze niet moe. Dat verbaast haar eerst: dat ze volledig normaal kan functioneren zonder slaap. Maar na een tijdje accepteert ze de nieuwe situatie en doet er haar voordeel mee. Want het stelt haar in staat om  – als iedereen naar bed is – een heel ander leven te leiden dan overdag. In de nacht kan ze bijvoorbeeld eindelijk eens in alle rust een boek lezen. En ze gaat op pad: rondjes rijden met de auto, ergens een kop koffie drinken. Steeds vaker zoekt ze onherbergzame plekken in de stad op, totdat het gierend uit de hand loopt…

In Murakami’s boek is slapeloosheid zo op het eerste gezicht geen probleem, maar een uitlaatklep om te ontsnappen aan de sleur van het huisvrouwenbestaan van overdag. Terwijl elke dag hetzelfde patroon kent, biedt iedere nacht een nieuw avontuur. En dat avontuur verandert uiteindelijk ook het leven overdag. Dat maakt het boek tegelijkertijd verontrustend. Slaapt de vrouw echt nachtenlang niet? Is ze langzaam gek aan het worden? En zo ja, komt dat dan doordat ze niet slaapt, of door de sleur?

Slaap zal je niet van je slapeloosheid afhelpen. Maar het biedt herkenning, reflectie en gewoon een spannend verhaal om de nacht door te komen. Met minder dan 100 pagina’s is het perfect leesvoer voor een doorwaakte nacht, eventueel twee keer in te nemen.

En als je dan de hallucinerende illustraties in deze uitgave van het boek eens goed in je opneemt, kan het zijn dat je tegen de ochtend voldaan wegdroomt bij de mogelijkheden die de nacht te bieden heeft en wie weet misschien zelfs in slaap valt.

Slaap – Haruki Murakami
Atlas-Contact, 2011