Mei-inoar lêze. Samenlezen in Fryslân

Leeuwarden City of Literature en de Culturele Apotheek slaan de handen ineen om meer mensen in Fryslân te laten genieten van mooie verhalen en gedichten uit de wereldliteratuur. Dat doen we in het project ‘Mei-inoar lêze’: in alle Friese gemeentes gaan we vanaf januari 2024 samenlezen en iedereen kan meedoen!

Wat is samenlezen?
Samenlezen is samen genieten van mooie romanfragmenten, pakkende verhalen en bijzondere gedichten, en met elkaar praten over wat de teksten zoal oproepen aan gedachten, gevoelens en ervaringen. Samenlezen is een geweldige manier om gesprekken op gang te brengen en persoonlijke herinneringen naar boven te halen. Samen genieten van verhalen verrijkt het alledaagse leven. Een samenleesgroep is geen klassieke leesclub of boekenclub. Iedereen kan meedoen en voorbereiding of voorkennis is niet nodig. De teksten worden ter plekke uitgedeeld en hardop voorgelezen. Meer over samenlezen vind je hier.

De methodiek samenlezen, of shared reading, is ontwikkeld in Engeland. De Culturele Apotheek heeft deze naar Nederland gehaald. Inmiddels zijn er o.a. samenleesgroepen in o.a. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Uden. Maar nog niet in Fryslân. Daar gaan we verandering in brengen.

Gezocht: leesbegeleiders in Fryslân
Hou je van lezen en breng je graag mensen samen? Ben je een sfeermaker die goed kan luisteren? Denk je dat je een groepsgesprek in goede banen kunt leiden of zou je dat willen leren? En ben je vanaf januari 2024 beschikbaar om eens per twee weken of per maand een samenleesgroep van 1 tot 1,5 uur bij jou in de buurt te begeleiden? Word dan leesbegeleider bij het project ‘Mei-inoar lêze’.
Wij zoeken leesbegeleiders in alle Friese gemeentes. Je krijgt een kosteloze training van twee dagen. In totaal worden er 36 leesbegeleiders getraind. Als je Fries kunt verstaan, lezen en spreken is dat een pré.

Training
De Culturele Apotheek leidt je in twee dagen op tot leesbegeleider. We trainen je in de methodiek en effecten van het samenlezen en je leert hoe je een mooie ‘samenlees-leesclub’ tot stand brengt. We gaan actief aan de slag en bovenal heel veel oefenen.

  • Kennismaken met samenlezen (‘shared reading’): alle ins en outs van deze in Engeland ontwikkelde methode komen aan bod. Wat is het? Voor wie is het? Hoe gaat het in de praktijk? Wat zijn de ervaringen ermee?
  • Socratische gespreksvoering: het persoonlijke gesprek stimuleren via lezen, hoe doe je dat eigenlijk? Aan bod komen o.a. de rol van de leesbegeleider, goeie vragen stellen en gesprekstechnieken op basis van de socratische gespreksmethode.
  • Groepsgesprek begeleiden: je leert wat ervoor nodig is om een groepsgesprek te begeleiden en daarbij te zorgen voor een veilige sfeer waarin iedereen aan bod komt. Ook behandelen we lastige situaties die je in elke groep tegenkomt.
  • Meer halen uit een literaire tekst: wat zijn passende fragmenten en gedichten? Hoe weet je of iets geschikt is? En vooral, hoe haal je het meeste uit een tekst? Wij nemen uiteenlopende teksten mee en onderzoeken samen hoe je ze kunt inzetten. We oefenen ook met voorlezen.

Trainingsdata
De training van twee dagen en wordt aangeboden op donderdag, vrijdag en zaterdag in verschillende plaatsen in de provincie:

  • trainingsdag 1: 26, 27 of 28 oktober
  • trainingsdag 2: 16, 17 of 18 november

Aanmelden
Heb je interesse of wil je meedoen? Vul dan dit formulier in: https://forms.gle/K4Hy96Z238zAnVRa8.
Begin juli sturen we je dan een update over het project en in september organiseren we een kennismaking.

Nog vragen? Stuur dan een e-mail naar Ismay Ploeg: ismay@cultureleapotheek.nl