Workshops & trainingen

Workshops, trainingen en andere groepsactiviteiten met literatuur als breekijzer, gedachtengenerator en inspiratie-versneller. De culturele apothekers laten je het effect van literatuur zien en ervaren.

  • Wil je de mentale gezondheid van je medewerkers een boost geven?
  • Zoek je een luchtige activiteit om jullie teamdag of congres te verlevendigen?
  • Kan jouw publiek een flinke injectie leesplezier gebruiken?
  • Is het hoog tijd om de vrijwilligers eens verwennen met een opbeurende literaire activiteit?
  • Of ben je benieuwd wat boeken, verhalen en gedichten kunnen betekenen in jouw organisatie of spreekkamer?

De Culturele Apotheek biedt workshops, trainingen en groepsactiviteiten die daarbij passen.

Lees op deze pagina voorbeelden van wat we doen en kies onderaan de activiteit die bij jouw organisatie past.

Bibliotherapie: literatuur werkt

Literatuur heeft een bewezen positief effect op je gezondheid. De culturele apothekers gaan op zoek naar de juiste dosering voor jouw activiteit. Wij bieden proza en poëzie voor inspiratie en rust. We mixen literaire parels tot een elixer dat je helpt nadenken over prangende vragen, je veerkracht vergroot of je op nieuwe ideeën brengt. We zetten literatuur in als medicijn tegen alledaags levensleed. Naast universele thema’s als keuzestress, werkdruk of liefde, kunnen de apothekers ook unieke mengsels maken bij thema’s die bij jouw organisatie of publiek spelen.

Voorbeelden literaire activiteiten

Een groepsmedicijn – live
Met een gedicht of tekst als leidraad geven we een discussie of panelsessie een zetje in de goede richting. Dit deden we bijvoorbeeld voor Beroepsvereniging NVPP. We lazen het In het wilde weg van Judith Herzberg met een zaal vol congresserende psychotherapeuten die spraken over de koers van de vereniging. Meer weten over het groepsrecept.

Een bedrijfsrecept – kerstpakket, relatiegeschenk of cadeau mét boek
Wil je je vrijwilligers, medewerkers of klanten iets bijzonders sturen? Bijvoorbeeld vanwege de feestdagen, een verhuizing, een bijzondere lancering of gewoon omdat het de hoogste tijd is om ze te bedanken? Wij bedenken een passend boek op recept. Voor Moneypenny schreven we een speciaal bedrijfsrecept uit dat medewerkers – mét boek – ontvingen als eindejaarscadeautje. Meer weten. Meer weten over literaire relatiegeschenken.

Een theaterlezing
Denk aan een lezing waarbij de Culturele Apotheker inspirerende voorbeelden uit de literatuur gebruikt om het dagthema van je activiteit met literatuur uniek te belichten. Zo schakelde Passage ons in voor het 100-jarig jubileumfeest in theater De Lawei in Drachten. Wij trakteerden 1000 vrouwen op een inspirerende theaterlezing over sterke vrouwen in de literatuur.

Culturele Apotheek op locatie: inloopspreekuur ‘boeken op recept’
Biedt een opbeurende, individuele ervaring aan. Wat houdt de bezoekers van je activiteit bezig? De culturele apothekers gaan in gesprek en schrijven ter plekke ‘boeken op recept’ voor. Op het jaarcongres van het Nederlands Huisartsen Genootschap in het World Forum in Den Haag hielden wij een inloopspreekuur.

Quiz
Hoe gezond is literatuur eigenlijk? En wat is de kracht van een gedicht? Een vrolijke, inzichtgevende quiz waarbij iedereen (ook de niet-lezers) een kans maakt. Bij het afscheid van twee huisartsen deden we bijvoorbeeld een quiz over de heilzame werking van het lezen van literatuur.

Interesse?
Je vindt hier ook meer informatie over onze spreekuren of je kunt hieronder een lezing of workshop zoeken. Je kunt ook direct contact opnemen via vraag@cultureleapotheek.nl. We bespreken graag de mogelijkheden.