Heilzame workshops & lezingen

Ben je op zoek naar een originele manier om je met je team, organisatie, vereniging te verdiepen in een bepaald onderwerp of een specifieke uitdaging? Of wil je je bezoekers of medewerkers trakteren op een louterende lezing? De Culturele Apotheek verzorgt opbeurende workshops en inspirerende lezingen voor bedrijven, organisaties en zorgverleners die niet bang zijn om de diepte in te duiken.

Theaterlezing De heilzame werking van literatuur

In onze interactieve theaterlezing staan we stil bij de waarde van het lezen van literatuur. Word je er beter van, empathischer, en helpt het voor ontspanning of troost? We delen wetenschappelijke inzichten, filosofische overdenkingen en literaire observaties en laten het publiek bepaalde effecten aan den lijve ervaren. Zo dienen we gedichten toe als probaat antistressmiddel en laten ook literaire medicijnen tegen kwalen als het Calimero-complex en keuzestress de revue passeren. Indien gewenst weven we er een speels quizelement doorheen.

Thematische workshops ‘Lessen uit de literatuur’

In onze workshops gaan we verschillende thema’s en dilemma’s met literatuur te lijf. Aan de hand van gedichten, korte verhalen en fragmenten uit romans onderzoeken we samen de literaire verwoording en behandeling van o zo herkenbare menselijke worstelingen. Niet om kant-en-klare antwoorden te leveren, maar om de verbeelding te prikkelen en de deelnemers op originele gedachten te brengen. Draag zelf een thema bij ons aan of maak een keuze uit de thema’s die wij al aanbieden:

  • Werk – Literaire strategieën bij werkwalging en andere arbeidsdilemma’s
  • Keuzestress – Kan literatuur ons helpen betere keuzes te maken?
  • Onbehagen – Hoe word je tevreden met wat je hebt? Hemingway helpt!
  • Verlies – Over de troostende werking van boeken
  • Vervreemding – Lezen tegen de tijdgeest in
  • Vriendschap – Wat kunnen we leren van literaire vrienden?
  • Familie – Literaire lessen bij knellende familiebanden en andere familieperikelen
  • Liefde – 10 liefdeslessen uit de literatuur

Workshop voor huisartsen

Speciaal voor huisartsen ontwikkelden we een workshop over de kracht van literatuur en hoe je die kunt inzetten in je huisartsenpraktijk. Meer weten? Kijk hier.