Trainingen voor bibliotheekmedewerkers

Wil je de boekenkennis in de frontoffice van de bibliotheek op peil houden? Weten hoe jij en je collega’s jullie klanten nog beter kunnen adviseren? Zoek je inspiratie voor je team? Schakel de Culturele Apotheek in.

We bieden bibliotheekwerkers tools & tricks om bezoekers nog beter te adviseren over literatuur. Tijdens cursussen, trainingen en inspiratiesessies delen we onze ervaringen met leesadvies. We onderzoeken samen wat wel en niet werkt. Lees hieronder ons aanbod en de ervaringen van eerdere deelnemers.

Direct naar:
Inspiratiebijeenkomsten en trainingen
Cursussen ‘Adviseren over literatuur’
Workshop voor leesbegeleiders & taalmaatjes

Inspiratiebijeenkomsten: actief met de collectie
Wij bieden diverse trainingen voor bibliotheken die actiever aan de slag willen met hun collectie verhalende boeken en romans en hun medewerkers daarvoor meer meer tools in handen willen geven. We verzorgen trainingsmodules van 2,5 tot 3,5 uur over:

  • literaire trends en hoe daarop in te spelen op de bibliotheekvloer
  • jeugdliteratuur aanraden en leesplezier jongeren aanwakkeren
  • effectieve klantgesprekken voeren
  • online zoekstrategieën toepassen
  • stijlkenmerken herkennen
  • als team de gezamenlijke boekenkennis beter benutten

Een combinatie van modules is ook mogelijk.

Wij bieden ook inspiratiesessies aan via Rijnbrink.

Ervaring van deelnemers
“De interactieve werkvormen hielpen om bestaande kennis te activeren, verbazingwekkend hoeveel verschillende boektitels voorbij kwamen. De handige webtools waren goed gekozen, omdat ze aansloten bij de bibliotheekpraktijk. De tips om te blijven bouwen aan eigen boekenkennis werden driftig genoteerd, ook om te gebruiken met collega’s. Kortom veel inspiratie voor klantenadvies in de bibliotheek! – Tineke Datema, adviseur Rijnbrink

Praktisch
Waar: op jouw locatie
Duur: 2,5 – 3 uur
Aantal deelnemers:
8-30. Meer deelnemers in overleg.
Nodig:
beamer en scherm
Prijs:
vanaf € 850,-. Incl. voorbereiding en materiaal. Excl. reiskosten.
Neem contact op voor meer informatie en een offerte op maat

Cursussen ‘Adviseren over literatuur’
Onze een- of meerdaagse cursussen ‘Beter adviseren over literatuur’ draaien om de vraag wat nodig is om klanten van een goed advies over literatuur te voorzien. Dat is allereerst: (besef van de) eigen boekenkennis en het vermogen om die gericht en met overtuigingskracht in te zetten. Maar ook: goede gesprekstechnieken om de juiste informatie bij klanten op te halen. Daarnaast laten we deelnemers kennismaken met handige digitale tools. Onze aanpak is interactief en we oefenen volop met informatie ophalen en goede tips verzinnen.

Onze eendaagse cursus wordt via open inschrijving en ook in-company aangeboden door GO Opleidingen en steevast beoordeeld met een ruime 8!

Praktisch
Waar: op jouw locatie
Duur: 1 of 2 dagen van 7 uur (incl. pauze)
Aantal deelnemers:
8-16. Meer deelnemers in overleg.
Nodig:
beamer en scherm. Bij voorkeur gebruik van 2 ruimtes.
Prijs:
1-daags vanaf € 1500,-  / 2-daags vanaf € 2800,-
Incl. voorbereiding en materiaal. Excl. reiskosten.
Neem contact op voor meer informatie en een offerte op maat

Workshop voor leesbegeleiders & taalmaatjes
Hoe zet je literatuur in als leesbegeleider of taalmaatje? Hoe vind je mooie, geschikte verhalen en gedichten? Hoe praat je er vervolgens over? Hier ga je mee aan de slag tijdens de workshop.

Voor begeleiders van taalmaatje-projecten, meeleesclubs of andere leesgroepen gericht op taalverwerving- of verbetering verzorgen wij een workshop over het verrijken van deze groepen met het lezen van poëzie en literaire fragmenten. De workshop draait om vragen als: Hoe kun je literatuur en poëzie op een laagdrempelige manier inzetten? Wat zijn goede bronnen als je op zoek bent naar toegankelijke poëzie en verhalen? En hoe kun je een gesprek voeren aan de hand van een gedicht of stukje uit een roman?

Praktisch
Waar: op jouw locatie
Duur: 2 uur
Aantal deelnemers:
8-24. Meer deelnemers in overleg.
Nodig:
beamer en scherm.
Prijs:
vanaf € 650,-. Incl. voorbereiding en materiaal. Excl. reiskosten.