Samenlezen

Samenlezen raakt mensen, juist ook als ze niet (meer) vanzelfsprekend met literatuur in aanraking komen. Het is een laagdrempelige activiteit waar hardop gedichten, verhalen en fragmenten uit romans worden (voor)gelezen en besproken.

Samenlezen is een geweldige manier om gesprekken op gang te brengen en persoonlijke herinneringen naar boven te halen. Samen genieten van verhalen verrijkt het alledaagse leven. De methodiek samenlezen, of shared reading, is ontwikkeld in Engeland. De Culturele Apotheek heeft deze naar Nederland gehaald. Een samenleesgroep is geen klassieke leesclub of boekenclub. Iedereen kan meedoen en voorbereiding of voorkennis is niet nodig.

Dit doen wij

Wij trainen vrijwillige leesbegeleiders en helpen bibliotheken, buurthuizen en zorginstellingen bij het starten van een eigen samenleesgroep. Zo willen we heel Nederland de kracht van literatuur laten ervaren. Samenlezen brengt mensen in contact met eigen herinneringen en gevoelens én met elkaar. Het is een groepsactiviteit die ook heel geschikt is voor ouderen met beginnende dementie, jongeren of bijvoorbeeld mensen met lichte psychische klachten.

We organiseren samenleesgroepen in de buurt, de zorg en online. Ook kun je leesbegeleider worden of samen met ons een nieuwe samenleesgroep beginnen. Lees hieronder meer over ons aanbod en alle locaties.

.