Samenlezen in het buurthuis of in de bibliotheek

Zoek jij een nieuwe en leuke activiteit voor in de bibliotheek, het buurtcentrum of het dorpshuis? En wil je ontmoetingen tussen mensen stimuleren? Ga samenlezen, een activiteit vol plezier en verhalen!

Het voorlezen van een beeldende passage uit een roman of een sprankelend gedicht kan veel losmaken. Het roept persoonlijke herinneringen en gevoelens op, grappige anekdotes, of gebeurtenissen uit het leven van mensen. Uit één verhaal ontstaan vaak talrijke andere verhalen. Door deze met elkaar te delen, komen de mooiste gesprekken op tafel. De dagelijkse koetjes en kalfjes maken plaats voor discussie, verrijking en plezier. Samenlezen brengt verhalen tot leven en brengt mensen écht samen!

Samenleesgroep of een boekenclub?

Bij samenlezen werkt het anders dan bij een boekenclub. Voorbereiding en voorkennis is niet nodig. Het is laagdrempelig en draait om samen genieten van een voorgelezen verhaal. Om mee te doen aan deze activiteit hoef je geen lezer te zijn of kennis te hebben van literatuur. Ook zonder aanmelding ben je bij de meeste samenleesgroepen welkom. Dat maakt samenlezen misschien wel de meest laagdrempelige literaire activiteit van Nederland.

Samenleesgroep beginnen

De Culturele Apotheek maakt het lezen van literatuur heel makkelijk. De activiteit is eenvoudig op te zetten. Je hebt niet meer nodig dan een ruimte en een tafel, een groepje mensen en koffie, thee en wat lekkers. Wij trainen een leesbegeleider en regelen de teksten. We bieden je materialen om deelnemers aan te trekken. Onze leesbegeleiders zijn vrijwilligers die wij getraind hebben in de beproefde Engelse methodiek van ‘shared reading’. Zij komen op de gewenste locatie samenlezen. Als er geen vrijwilliger beschikbaar is dan werven we die samen. Lees onderaan deze pagina ervaringen van deelnemers en begeleiders, bijvoorbeeld van Bianca.

Praktisch
Waar:
op verschillende locaties in Nederland
Duur van de activiteit: 1 uur wekelijks, tweewekelijks of maandelijks
Prijs:
voor deelnemers is de activiteit meestal gratis. Locaties betalen tussen de € 250,- en € 750,- per jaar.
Lees ook over onze andere activiteiten en trainingen voor bibliotheken.

    Meer weten over Samenlezen? Of interesse om een samenleesgroep te starten op jullie locatie? Vul het formulier in. Je ontvangt onze brochure en het magazine vol ervaringsverhalen.


    Brochure aanvragen