Samenleesgroepen

Wat is een samenleesgroep?
In kleine groepen lezen we gedurende een uur hardop een paar mooie teksten uit de wereldliteratuur (voor): een kort verhaal, een grappig gedicht, een pakkende passage uit een roman. Vervolgens praten de deelnemers onder leiding van een leesbegeleider met elkaar over alles wat die teksten oproepen en reflecteren ze daar samen op: Wat lees je erin? Wat doet dat met je? Raakt het je? Herken je het? Welke herinneringen of gedachten brengt het boven? Na afloop praten we na met een kopje koffie, thee of soep.

Wat lezen we?

Wij lezen alles! We lezen fragmenten uit romans, korte verhalen en altijd een of meerdere gedichten. We lezen Nederlandse en vertaalde literatuur. We lezen oude teksten en werk van jonge schrijvers. Van Shakespeare tot Lydia Davis tot Maartje Wortel. En van Kafka tot Toon Tellegen tot Chimamanda Ngozi Adichie.

Voor wie is samenlezen?
Iedereen kan aanschuiven. Meedoen aan een samenleesgroep is gratis. Aanmelden of voorbereiden is niet nodig.

Waar lezen we?
We lezen samen in bibliotheken, buurthuizen, zorginstellingen en inloophuizen in Amsterdam, Amstelveen, Haarlem en Overveen. Binnenkort starten we ook in Rotterdam, Utrecht en andere steden. Het overzicht van onze groepen vind je hier.

Online samenlezen: iedereen kan meedoen!
Sinds corona hebben we iedere vrijdagochtend een online samenleesuur via Zoom, van 11.00 tot 12.00 uur.
Ook eens meedoen? Stuur een e-mail naar vraag@cultureleapotheek.nl en je ontvangt op donderdag de link voor de eerstvolgende vrijdagsessie, samen met de teksten die we gaan lezen.

Je bent van harte welkom!

“Als je met andere mensen koffie drinkt, dan gaat het altijd over koetjes en kalfjes …. Maar als je samen een tekst leest, dan kan je het veel gemakkelijker over dingen hebben die meer de diepte in gaan. De tekst helpt dus om een beter gesprek met elkaar te voeren.”

– Caroline, samenlezer van het eerste uur.