Lezing, workshop of quiz

Tijdens de literaire activiteiten van Culturele Apotheek voelt jouw groep aan den lijve wat literatuur teweeg kan brengen. Samen een tekst lezen die inspireert, raakt of de discussie verder brengt. Je verwonderen tijdens een quiz over literatuur en de heilzame werking ervan. Of: geïnspireerd raken door een theaterlezing. Bekijk hier ons aanbod en lees ervaringen van deelnemers.

Direct naar:
Theaterlezing: de heilzame werking van literatuur
Literaire workshops
Literaire quiz

Theaterlezing De heilzame werking van literatuur
In onze interactieve theaterlezing staan we stil bij de waarde van het lezen van literatuur. Is lezen nu echt zo gezond? En zo ja: kunnen we dan samen direct de proef op de som nemen en het echt aan den lijve ervaren?

Word je beter van lezen? Empathischer? Helpt het voor ontspanning of troost? We delen wetenschappelijke inzichten, filosofische overdenkingen en literaire observaties en laten het publiek bepaalde effecten ervaren. Zo dienen we gedichten toe als probaat antistressmiddel en laten ook literaire medicijnen tegen kwalen als het Calimero-complex en keuzestress de revue passeren. Indien gewenst weven we er een speels quizelement doorheen.

“Leuk en inspirerend”
Bij Biblionet in Groningen kwam de Culturele Apotheek langs tijdens de vrijwilligersdag. Tine Noorda, Marketing & Communicatieadviseur: “We kijken met een goed gevoel terug op de theaterlezing op onze Vrijwilligersdag. Akke en Marije wisten het publiek mee te nemen in een boeiend verhaal over de heilzame werking van literatuur. Ze behandelden op maat diverse ‘kwaaltjes’ met passende medicijnen in de vorm van een boek. Het optreden was daardoor zowel leuk als inspirerend. Erg tevreden!”

Praktisch
Waar:
op jouw locatie
Duur: 2 tot 2,5 uur
Aantal deelnemers:
50 – 1000
Nodig:
podium met tafel en 2 hoge krukken, beamer en scherm, kleedkamer
Prijs:
vanaf € 1200,-. Incl. materiaalkosten. Excl. reiskosten.

Workshops ‘Literaire lessen bij alledaagse kwalen’

Boek een interactieve literaire workshop waarbij je geen kant-en-klare antwoorden zoekt of krijgt, maar samen de verbeelding prikkelt en op originele gedachten komt.

Ga samen universele thema’s zoals keuzestress, onbehagen en liefdesperikelen met literatuur te lijf. Aan de hand van gedichten, korte verhalen en fragmenten uit romans onderzoeken we de literaire verwoording en behandeling van o zo herkenbare menselijke worstelingen. Niet om kant-en-klare antwoorden te leveren, maar om de verbeelding te prikkelen en de deelnemers op originele gedachten te brengen. Tijdens de Erasmus MC Opleidersdagen voor huisartsopleiders in Renesse verzorgde de Culturele Apotheek een interactieve workshop over ‘literaire medicatie’. Alex van der Male, kaderhuisarts palliatieve zorg en docent bij Huisartsgeneeskunde Erasmus MC, vond het “een onvergetelijke avond die ik velen kan aanraden”.

Aanbod workshops

  • Keuzestress – Kan literatuur ons helpen betere keuzes te maken?
  • Werk – Literaire strategieën bij werkwalging en andere arbeidsdilemma’s
  • Verlies – Over de troostende werking van boeken
  • Onbehagen – Hoe word je tevreden met wat je hebt? Hemingway helpt!
  • Vervreemding – Lezen tegen de tijdgeest in
  • Familie – Literaire lessen bij knellende familiebanden en andere familieperikelen
  • Liefde – 10 liefdeslessen uit de literatuur
  • Vriendschap – Wat kunnen we leren van literaire vrienden?
  • Sterke vrouwen in de literatuur

  Waar: op jouw locatie
  Duur: 1,5-2 uur
  Aantal deelnemers:
  10-50. Meer deelnemers in overleg.
  Nodig:
  beamer en scherm
  Prijs:
  vanaf € 650-. Incl. materiaal. Excl. reiskosten

  Literaire quiz
  Altijd een groot succes: onze speelse en informatieve quizzen. Bijvoorbeeld over de effecten en het genot van lezen of over een specifiek literair thema.

  Welke grootte een groep ook heeft, met een interactieve literaire quiz is plezier verzekerd. Leuk voor een vrijwilligersdag of een literair programma. Vanzelfsprekend een hit bij literatuurfans, maar ook als je juist samen zoekt naar leesinspiratie- en motivatie. Iedereen kan meedoen. Individueel of in groepen als literaire pubquiz.

  De Culturele Apotheek kwam bijvoorbeeld langs bij Bibliotheek Angstel Vecht en Venen voor een quiz. Mirjam Salzmann: “Tussen de gerechten door was er een interactieve quiz, waarin we op een grappige en ludieke manier werden gewezen op het feit dat lezen daadwerkelijk van levensbelang is. Men was hier zeer enthousiast over en iedereen deed fanatiek mee, tot zelfs de jongeren die in de bediening stonden aan toe. Na afloop sloten ze de avond af met een column over het wel en wee in onze bibliotheek, aangevuld met een inspirerend literair recept. Het was al met al een zeer geslaagde, heilzame en leerzame feestavond!”

  Ben je geïnteresseerd in bovenstaand aanbod of in een workshop, lezing of quiz op maat? Stuur een e-mail naar vraag@cultureleapotheek.nl en wij nemen contact met je op om de mogelijkheden en kosten te bespreken.

  Praktisch 
  Waar: op jouw locatie
  Duur: 30 tot 60 minuten (passend bij jullie programma)
  Aantal deelnemers:
  geen max.
  Nodig:
  beamer en scherm
  Prijs: vanaf € 650,-. Prijs is afhankelijk van de invulling.
  Incl. materiaal. Excl. reiskosten.