Het idee achter de Culturele Apotheek is simpel. Literatuur kan – net als theater, muziek en beeldende kunst dat kunnen – ontspanning, inspiratie of stof tot nadenken bieden. In sommige romans kun je schuilen, om andere kun je lachen en soms verandert de manier waarop je naar de wereld kijkt door een gedicht, songtekst of boek.
Ook kan literatuur je helpen bij alledaagse vragen en kwalen. Neem bijvoorbeeld keuzestress, of liefdesverdriet, of sociale-media moeheid, of onvervulde verlangens.  Boeken kunnen je een spiegel voorhouden, je inspireren om het anders te doen, troosten dat je niet de enige bent of je laten grinniken om o zo herkenbare menselijke misère.
Onze bijzondere apotheek verstrekt geen poedertjes, maar wel dikke pillen. Geen zalfjes, maar wel verzachtend leesvoer. Geen pleisters, maar wel proza en poëzie die de schaafwonden van het leven helpen helen. Kortom: met veel plezier en overtuiging zetten wij literatuur in als medicijn om alledaags levensleed te verlichten of na te kunnen denken over prangende vragen. Daartoe biedt de Culturele Apotheek een heel scala aan literaire activiteiten die gegarandeerd origineel, heilzaam en proefdiervrij zijn.

Omdat literatuur werkt.

De initiatiefnemers

Akke Visser en Marije Wilmink zijn de initiatiefnemers van de Culturele Apotheek. Als praatlustige boekenwurmen begonnen ze in 2010 met het aanbieden van boekenconsulten. Van het een kwam het ander, en inmiddels ontwikkelden ze een heel scala aan concepten en activiteiten rond het thema ‘literatuur op recept’. In alles wat zij als Cultureel Apothekers doen staat de overtuiging centraal dat literatuur, kunst en cultuur ons mensen kan helpen bij het onvermijdelijke geworstel met alledaagse levensvragen.

Inmiddels werken ze samen met drie gastapothekers en een heel arsenaal aan vrijwillige samenleesbegeleiders en hebben ze een stichtingsbestuur en een comité van aanbeveling. We stellen ze graag even aan je voor.

De culturele apothekers

Onze leesbegeleiders

Ons bestuur

Ons Comité van Aanbeveling:

Eveline Aendekerk, directeur CPNB
Emy Koopman, schrijfster en journalist
Maarten Lammers, manager Openbare Bibliotheek Amsterdam
Silvie Moors, adjunct-directeur Bond Zonder Naam (BE)
Aagje Swinnen, hoogleraar Aging Studies en hoofd afdeling Literatuur en Kunst, Universiteit Maastricht