image_pdfBekijk PDFimage_printPrint PDF

In samenwerking met Stichting Vier het Leven organiseren we tijdens de Week tegen Eenzaamheid een online een samenlees-uurtje op vrijdag 29 september, van 11.00 tot 12.00 uur. Samen gaan we een paar mooie en prikkelende gedichten en romanfragmenten lezen en aan de hand daarvan met elkaar in gesprek. Omdat samen lezen soms leuker is dan alleen, en omdat het zo bijzonder is om van anderen te horen wat een gedicht of stukje tekst naar boven brengt aan herinneringen, associaties en gedachten. Wat we gaan lezen is nog een verrassing, maar het zal de tongen zeker losmaken!

Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar: aanmelden@4hetleven.nl
Twee uur voor de activiteit volgt de juiste Zoomlink in je mailbox.

 

AMSTERDAM – Samen lezen Odensehuis Het Schouw:

Samenlezen verbindt
Wij organiseren samenleesgroepen in bibliotheken, buurtcentra en zorginstellingen door heel Nederland. Samenlezen helpt bij het bestrijden van gevoelens van eenzaamheid. Het genieten van mooie verhalen en gedichten gaat hand in hand met ontmoeting en het uitwisselen van eigen ervaringen en dat leidt tot wezenlijk contact. Bovendien is een samenleesgroep geen eenmalige of tijdelijke activiteit, maar kun je het hele jaar door op een vast moment aanschuiven voor koffie of thee met een mooi verhaal. Deelnemers geven het samenlezen een 8,5. 68% van de deelnemers leerde nieuwe mensen kennen door samenlezen.

Eenzaamheid
1 op de 10 mensen in Nederland voelt zich erg eenzaam. Nog eens 1 op de 3 Nederlanders heeft er wel eens last van. Naarmate mensen ouder worden nemen gevoelens van eenzaamheid toe. Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. De invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico’s, minder meedoen in de samenleving en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet.

Actieprogramma Eén tegen eenzaamheid
De Week tegen Eenzaamheid 2023 wordt in het kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Meer dan driekwart van de gemeenten in Nederland en zo’n 170 landelijke maatschappelijke organisaties, instellingen en bedrijven zijn bij het programma aangesloten, waaronder Stichting Culturele Apotheek.