image_pdfBekijk PDFimage_printPrint PDF

Literaire zelfhulp voor wie wil leren loslaten

Zingen de zorgen en verplichtingen van het leven van alledag almaar rond en rond in je kop? Sta je stijf van de stress? Heb je moeite met loslaten? Kortom: zit je om de een of andere reden strak in je vel of vast in je hoofd? Lees dan Naar de overkant van de nacht van de Nederlandse schrijver Jan van Mersbergen! Het ultieme medicijn dat je inspireert om je eens volledig te laten gaan (en toont wat je dat kan opleveren).

Deze novelle – je hebt ’m in een paar uur uit – sleept je zonder pardon mee in een met alcohol overgoten carnavalsnacht. Ontmoet Ralf. Ralf is al vijf jaar geen nacht van huis geweest. Al vijf jaar zorgt hij plichtsgetrouw voor zijn vier stiefkinderen, kroost van zijn vriendin Sara. Ook voor haar doofblinde tweelingdochters, die louter op de tast leven en verder in alles afhankelijk zijn. En voor Sara zelf, die het allemaal te veel is. Hij is haar sterke schouder, en staat altijd voor iedereen klaar met appelsap en aandacht.

Nu is hij voor het eerst in jaren weg, samen met zijn oom Lau carnaval vieren in Venlo. Zijn oom verliest hij echter al snel uit het oog in al het feestgedrang. In zijn eentje trekt hij langs de cafes van Venlo. Met het uur dronkener.  Op een bordje om zijn nek houdt hij zijn scores van biertjes bij. Proost! Maar de dronkenschap, en zijn ontmoetingen met andere carnavalsvierders, brengen ook helderheid en inzicht. Waar hij in het leven staat. Welke dingen te veel zijn. Welke pijn doen. Wat hem raakt. En wat hij nodig heeft.

Het is een louterende nacht voor Ralf. Maar ook een louterende leeservaring voor iedereen die met hem meereist naar de overkant van de nacht. Lees dit boek, en laat los.

Naar de overkant van de nacht
Jan van Mersbergen
Cossee, 2011