vrijheidsdrang
Dit meeslepende, poëtische boek van Nobelprijswinnaar Halldór Laxness vertelt het verhaal van Bjart, een schapenboer in IJsland. Zijn doel in het leven is om een eigen boerenbedrijf te hebben en geheel onafhankelijk van anderen en van moderne technologie te werken. Hij zet daarvoor alles opzij en dat heeft vergaande gevolgen. Vooral voor de mensen dicht om hem heen. Door de vrijheidsdrang van Bjart in Onafhankelijke mensen tot in het extreme door te voeren, laat Laxness je nadenken over wat het eigenlijk betekent om onafhankelijk te zijn en welke diepere wens daar aan ten grondslag ligt. Wat is die vrijheid je waard? En wanneer gaat die over in domme koppigheid?
Na achttien jaar te hebben gewerkt voor een baas in Buitenroodmoeras, heeft Bjart voldoende middelen om voor zichzelf te beginnen. Hij betrekt samen met zijn vrouw Rosa het Zomerhuis, een wat ironische benaming voor een hutje op een plek die volgens sommige mensen vervloekt is. Daar wordt zijn oogappel, dochter Asta Solilja, geboren. In dit ruim 600 pagina´s tellende boek gebeurt weinig en veel tegelijk. Laxness beschrijft het dagelijkse leven van de keuterboer, maar ook de opkomst van het socialisme en de langzaam maar zekere modernisering van het platteland. Bjart doet er allemaal niet aan mee. Net zoals hij niets moet hebben van het geloof, of dat nu in God is, of in spookverhalen. Totdat de rampspoed zo groot wordt, dat hij een graf delft voor Gunnvör, wiens geest een vloek op de plek van het Zomerhuis zou hebben gelegd. Want Bjart moet zijn vrijheidsdrang duur bekopen.
Deze prachtige, ietwat trage vertelling vraagt in het begin wel wat doorzettingsvermogen. Maar als het je lukt om op te gaan in het ruige IJslandse platteland aan het begin van de twintigste eeuw, laat het je niet meer los.
Beste tijdstip van inname: een uur voor het slapen gaan. Ook zeer geschikt voor lange, donkere winteravonden.
Onafhankelijke mensen van Halldór Laxness (1934-1935)
In het Nederlands verschenen bij De Geus, 2001