image_pdfBekijk PDFimage_printPrint PDF

LAST VAN UITSTELGEDRAG? OUT OF SHEER RAGE VAN DYER HELPT

Heb je, ondanks dat de vakantie nog maar net achter de rug is, alweer last van uitstelgedrag? En dat terwijl je je nog zo had voorgenomen om dit jaar de dingen nu eens niet direct te laten versloffen…. Lees dan Out of Sheer Rage van Geoff Dyer.

De Engelse schrijver en publicist Geoff Dyer heeft zich voorgenomen een academische studie te schrijven over D.H. Lawrence. In Out of Sheer Rage doet hij verslag van zijn pogingen daartoe. Dyer beschrijft op hilarische en herkenbare wijze alle uitvluchten die hij bedenkt om maar niet aan het boek te hoeven beginnen. Zo spendeert hij bijvoorbeeld heel veel tijd aan het bedenken of hij het boek wel zal schrijven en zo ja, waar hij dat dan gaat doen.

`And even if I didn’t decide to write my study of Lawrence I still had to decide where I was going to live because, irrespective of whether or not I was going to write my study of Lawrence, I still had to live somewhere – but if I was going to write a book about Lawrence then that brought in a whole range of variables which I would need to weigh up when considering where to live, even though deciding where to live was already complicated by a massive number of variables.`

Uiteindelijk vertrekt Dyer naar Rome, om eenmaal daar aangekomen te bedenken dat het heel onhandig is om niet thuis te zijn, waar al zijn materiaal ligt. Ook de tripjes in de voetsporen van Lawrence brengen geen voldoening: ‘ You say, ‘I am standing in the place he stood, seeing the things he saw…’, but nothing changes, everything remains exactly the same: a road, a house with sky above it and the sea glinting in the distance.´

Dyer beschrijft vooral tot in detail wat zich zoal afspeelt in zijn hoofd. De overrompelende schrijfstijl van Dyer in dit boek, zijn gemopper en de onrust die van de bladzijden afspat, passen bij zijn gemoedstoestand. Want dat is waar het in het boek uiteindelijk om draait: waarom lukt het niet datgene te doen dat ik me had voorgenomen? Aan het eind van het boek wordt duidelijk waarom het Dyer zoveel moeite kostte om zich aan zijn werk te zetten.

Intussen ben je dan vele scherpe observaties verder over allerlei onderwerpen, van Italiaanse eetgewoonten tot IKEA, die op het oog weinig met Lawrence te maken hebben. Alsof Dyer over alles wil schrijven, behalve Lawrence. Maar schijn bedriegt, want en passant leer je toch heel wat over Lawrence, al is het niet in de vorm van een droge academische studie. Dyer kan tevreden zijn, zijn boek is af. Een boek met een boodschap voor iedereen die ´op de een of andere manier een studie over D.H. Lawrence moet schrijven´. Volgens Dyer zijn wij dat allemaal.

Eventuele bijwerkingen: dit boek kan je tijdens het lezen onrustig maken, maar aan het eind zul je toch overtuigd zijn van de noodzaak om – net als Dyer – gewoon te beginnen aan de taak die je hebt liggen.

Out of Sheer Rage, van Geoff Dyer
Little, Brown & Company, 1997
Niet in het Nederlands vertaald