Last van sleur of vervlogen dromen?
Begon je dit jaar ook vol goede voornemens en wilde plannen, maar heb je al geen idee meer waarover die ook alweer gingen? Komen de berichten over het coronavirus je inmiddels volledig de strot uit? Bijvoorbeeld die over nut en noodzaak van schoolsluitingen of de avondklok? Over de Britse, Zuidafrikaanse of al die andere varianten? Over alles wat niet doorgaat? Hoogste tijd dan om weer eens ver weg te dromen en nieuwe ideeën en inspiratie op te doen. Verruim je geest met poëzie! Zeker tijdens deze poëzieweek.
Laat je bijvoorbeeld verrassen door K. Schippers’ speelse observaties van het alledaagse in de bundel Fijn dat u luistert. Zijn spel met taal en ook met vorm maakt je ontvankelijk om op een hele nieuwe manier naar dozen, kasten of het getal vier te kijken. Of kijk juist je angsten eens diep in de ogen met de gedichten uit Jaja, de oerknal van Maria Barnas. Vooral de vier pagina’s lange opsomming ‘Waar men bang voor is’ helpt enorm als je denkt als enige een fobie te hebben. Ook een aanrader is Een steen opengevouwen van Alexis De Roode, vol gedichten over de weinig poëtische omgeving van het kantoorgebouw. Confronterend én relativerend voor wie zich daarin het grootste deel van het jaar bevindt (en die daarna gauw even op adem kan komen met De Roodes eerdere bundel Gratis tijd voor iedereen). Luister je liever? Dan is De Poëziepodcast iets voor je.
Welke poëtische weg je ook bewandelt: je zult merken dat een kleine dagelijkse dosis met aandacht ingenomen poëzie voldoende is om uw blik op de wereld te veranderen. Hopelijk voel je je dan snel weer zoals de mensen uit het gedicht ‘Logistieke problemen’ van Ester Naomi Perquin, die op een doodgewone woensdag per vergissing een doos met daarin hun toekomst ontvangen, en durf je weer te doen zoals zij:
Maar wij stapten voorzichtig de doos in en zagen
dat we mooier dan ooit vergeten zouden wat we
dachten dat ons te wachten stond.
Ps. Lees het hele gedicht ‘Logistieke problemen’ van Ester Naomi Perquin hier
Pps. Smaakt het naar meer? Ellen Deckwitz laat in Olijven moet je leren lezen zien hoe je nog meer uit gedichten kunt halen. En ook de website www.hallogedicht.nl is een aanrader.