image_pdfBekijk PDFimage_printPrint PDF

 Last van quaraintaine-onrust? Neem een dikke pil!

Het gewone leven kwam vorige week plotseling tot een screeching halt. Bijeenkomsten werden afgezegd, leuke uitjes met vrienden moesten gecancelled en ook door minder leuke afspraken zoals die met de tandarts ging inmiddels een streep. En hoezeer de Corona-dreiging ons allen ook angst aanjaagt: dat stilvallen van de mallemolen van het dagelijks leven gaf sommigen van ons ook even een gevoel van bevrijding. We zouden opeens zeeën van tijd krijgen. Zo’n gedwongen pas op de plaats: het had stiekem ook wel iets zeer aanlokkelijks.

Blijkt bij jou de realiteit een week later ook weerbarstiger en heeft de onrust je nog altijd in de greep? Hobbel je ook van journaal naar nieuwsapp, van handzeepjacht naar deurklinkschoonmaakklusje? Tijd om in te grijpen en jezelf – met gewassen handen – in het nekvel te vatten. Dit is ECHT de tijd om eens een van die dikke pillen tot je te nemen waar je normaliter, rennend van afspraak naar etentje naar voorstelling naar familieverjaardag, maar nooit toe kwam. Ja, wij zagen leestips als De Pest van Camus ook al langskomen. Absoluut een aanrader, maar mocht je graag op iets anders dan dreigende ziekte de focus willen richten, dan zijn dikke pillen volgens ons nu de aangewezen boekentherapie. En omdat je nog wel even veel inhuizig zult zijn, ga je ze dit keer gegarandeerd uitkrijgen.

 

Onze eerste boekenpillenleestip is Max, Mischa en het Tet-offensief van de Noor Johan Harstad. Deze baksteen is 1229 pagina’s dik. Dat lijkt onverteerbaar veel, maar eenmaal begonnen zul je snel merken dat het er ook gerust 2000 hadden mogen zijn. Je emigreert met de jonge puber Max mee naar Amerika, waar hij als jongen uit een langzaam uiteenvallend communistisch gezin moeite heeft om te aarden. Pas na een ontvlammende liefde met kunstenares Mischa en hun kennismaking met Vietnam-veteraan Owen krijgt Max grond onder de voeten, terwijl tegelijkertijd het besef gaat dagen dat gevoelens van ontheemding werkelijk niemand vreemd zijn. Dit boek verrast, ontroert, inspireert. Het geeft je om de paar bladzijden een ‘ja ja ja!’-gevoel. Het is licht en overweldigend tegelijk. Het doet je teruggaan naar je eigen groot-worden-worstelingen. Laat je slikken over vervlogen dromen en vriendschappen. Laat je hopen dat het goedkomt. En het fijne is: het is ook via onlinebibliotheek.nl als e-boek te leen!

Bijwerkingen: Misschien maakt lezing van deze pil dat je Apocalypse Now (weer) wilt gaan kijken. Maar lees eerst dit boek uit.

 

Nog zo’n kloek boek, dat voor de betere hanteerbaarheid als trilogie is uitgebracht: 1q84 (ichi-kew-hachi-yon) van de Japanse schrijver Haruki Murakami. Murakami is een meester in het scheppen van parallelle werelden en alternatieve realiteiten die overtuigen en meeslepen. We maken eerst kennis met hoofdpersoon Aomame, sportlerares en huurmoordenaar, die midden op de snelweg een taxi uitstapt, een brandtrap naar beneden neemt en terechtkomt in een wereld waar alles net anders is.  Haar verhaal wordt afgewisseld met dat van de dertiger Tengo, wiskundeleraar met schrijfambities. De trilogie is de loeispannende vertelling van hun zoektocht naar elkaar in een miljoenenstad waar niets is wat het lijkt. En ondertussen komt heel het hedendaagse leven voorbij: liefde, dood, familie, geweld, religie, digitalisering. Een ideaal boek om in te vluchten en al het Corona-nieuws een kleine 1300 pagina’s lang achter je te laten. Om daarna met hernieuwde moed weer de stap terug in de realiteit te zetten.

 Bijwerkingen: deze literaire pil heeft een sterk hallucinerende werking. Deze is echter niet schadelijk.

 

Max, Mischa en het Tet-offensief – Johan Harstad

Vertaling Edith Koenders & Paula Stevens

Podium, 2018

1229 pagina’s

 

1q84 – Haruki Murakami

Vertaling Jacques Westerhoven

Atlas Contact, 2015

1296 pagina’s