image_pdfBekijk PDFimage_printPrint PDF

Het universum tegen Alex WoodsDe zomer staat voor de deur. Leuk vooruitzicht natuurlijk, ware het niet dat de prezomerperiode vaak enorm stressvol is. Alles moet afgerond en opgeruimd, de vakantie moet voorbereid. En dan heb je vaak ook nog het gevoel dat je keuzes moet maken voor na de zomer. Grootse en meeslepende keuzes, voor een nieuwe koers in een nieuw werk- of studiejaar. Vreemd eigenlijk, want in de praktijk ga je in de meeste gevallen in augustus/september gewoon door waar je was gebleven. Mocht je ondanks dit gratis inzicht – graag gedaan – toch het gevoel hebben dat de keuzes je boven het hoofd groeien, nestel je dan met Het universum tegen Alex Woods van Gavin Extense voor je tentje, op je balkon of gewoon ergens lekker in de zon en ontdek hoe ons leven eigenlijk door kleine toevalligheden wordt bepaald.

Alex Woods heeft het in Het universum tegen Alex Woods niet makkelijk. Hij is een buitenbeentje. Hij lijdt aan epilepsie (het gevolg van een meteoorinslag in zijn keuken), heeft een paranormale moeder, weet niet wie zijn vader is en is dol op leren. Dit alles maakt hem een makkelijk doelwit voor pestkoppen. Wanneer hij op de vlucht is voor zijn belagers komt hij in de achtertuin van meneer Peterson terecht. Deze norse, wietrokende Vietnamveteraan laat Alex brieven schrijven om politieke gevangen vrij te krijgen. Er ontstaat een onverwachte vriendschap tussen de twee, mede gebaseerd op een gedeelde liefde voor Kurt Vonnegut. De jonge Alex heeft een heel eigen kijk op het leven. Hij probeert grip te krijgen op de wereld om hem heen door de dingen logisch te beredeneren. Ingrijpende gebeurtenissen worden benoemd, maar in plaats van erin te blijven hangen gaat Alex ermee aan de slag. Hierdoor raakt het verhaal je wel, maar wordt het boek nergens dramatisch. Wanneer blijkt dat zijn vriend een dodelijke ziekte heeft laat Alex zich in zijn keuzes uiteindelijk net zozeer leiden door liefde en loyaliteit als door logica, al zouden wij dit laatste waarschijnlijk intuïtie noemen.

Je kunt wel alles willen regelen en proberen overal grip op te houden, maar vaak lopen de dingen toch net anders dan gepland, zo leert dit boek ons. Dus voel jij je overweldigd door alles wat er in deze periode op je af komt? Dit boek laat je weer eens ervaren hoe nietig wij eigenlijk zijn in dit universum. Tegelijkertijd laat de ogenschijnlijke naïeve Alex zien hoe belachelijk eenvoudig het maken van keuzes soms kan zijn.