image_pdfBekijk PDFimage_printPrint PDF

LAST VAN EEN LEESDIP? TIP: DAGELIJKS EEN DOSIS LYDIA DAVIS

Komt u niet meer aan lezen toe? Hebt u het te druk, bent u te moe ’s avonds of kunt u zich slecht concentreren op een boek? Maar mist u dat gevoel van meegesleept worden in een andere wereld?

Dan raad ik u aan om het lezen weer op te pakken met Bezoek aan haar man en andere verhalen of een van de andere verhalenbundels van de Amerikaanse schrijfster Lydia Davis.

Davis beheerst de kunst van het korte verhaal tot in de puntjes. Zij schrijft zo compact dat iedere zin, ieder woord raak is. De verhalen van Davis zijn soms vijf of zes zinnen lang, soms een paar pagina’s, maar weten toch een hele andere wereld tevoorschijn te toveren. Niet doordat ze uitzonderlijke situaties of gebeurtenissen schetst, maar doordat ze je als lezer meeneemt  in het hoofd van haar personages en de rare gedachtenkronkels die wij mensen zoal maken beschrijft. Dat maakt Davis’ meer of minder absurde verhalen toch heel  herkenbaar en troostend.

Zelfs als je maar een paar minuten leest, heb je die ervaring van ‘in een verhaal verdwijnen’ te pakken. Sterker nog: meer dan een kwartier per dag lezen in deze bundel moet u niet doen, want dan raakt u overvoerd. Davis schrijft verhalen die de tijd nodig hebben om te bezinken.

Neem dit verhaal, het kortste in de bundel, dat Raar gedrag heet:

Je beseft dat het door de omstandigheden komt. Ik ben niet echt een raar mens als ik steeds meer stukjes versnipperde Kleenex in mijn oren stop en een sjaal om mijn hoofd bind: als ik alleen woonde had ik alle stilte die ik nodig had.”

Een tip als je last hebt van concentratieproblemen: lees niet ’s avonds voor het slapen gaan, want dan zit je hoofd al vol van de dag. Lees juist ’s ochtends, vlak nadat u wakker bent geworden. Dan staat uw hoofd helemaal open voor nieuwe indrukken en kunt u de rest van de dag lekker kauwen op de stof tot nadenken die de verhalen van Davis u geven.