Heb je een pesthekel aan De Pest? Lees eens wat anders!
Al weken staat De Pest van Camus op nummer 1 in de boeken top 10. Wil jij ook best een literaire blik op de situatie waarin we zitten, maar heb je tijdens je middelbare school een trauma opgelopen toen je deze pil IN HET FRANS moest lezen? Ben je het gedweep met deze klassieker waar iedereen opeens de mond van vol heeft helemaal zat en denk je ‘mijn hemel, we leven in de 21ste eeuw, er zijn toch recent ook nog wel relevante boeken geschreven’? En ‘duh, de pest werd niet eens veroorzaakt door een virus maar door een bacterie.’ Lees je uit principe geen werk van witte mannen meer? Of lees je sowieso niet graag wat iedereen al leest – zoals de aanraders van DWDD en dus deze top-10 – maar speur je altijd iedere boekhandel af op zoek naar nog onontdekte pareltjes? Dan hebben wij wel wat suggesties.
Want het blijft natuurlijk fijn om vanuit de literatuur te kunnen reflecteren op wat ons overkomt. Op de gevoelens die het oproept als er een virus vrij rondwaart in onze samenleving. Op menselijke reacties als je gedwongen in isolatie zit, of juist opgescheept zit met huisgenoten die je normaal maar een paar momenten per dag ziet. Zeker nu we net hebben gehoord dat dit nog wel een tijdje gaat duren. En voor dat soort reflecties blijkt het helemaal niet nodig te zijn dat een boek nu precies over zo’n virus (of dus eigenlijk een bacterie 😉) gaat.
Wij tippen:
Foon – Marente de Moor
Heerlijk meeslepend is deze sprookjesachtige vertelling over een echtpaar, Lev en Nadja, op leeftijd ergens diep in een Russisch bos. Ooit runden ze er een succesvol wetenschappelijk onderzoeksinstituut. Nu zijn ze door iedereen verlaten en is het lab overwoekerd. Alleen hun zoon komt af en toe langs. En een geheimzinnige treinconducteur, die is er ook, toch? En dan is er nog het onverklaarbare geluid dat ze soms horen. Lev verliest langzaam zijn geheugen, terwijl Nadja haar eigen wereld construeert. Als je leeft in totale isolatie en alles wat er was voorbij is, is dat misschien wel je redding.
Alles wat er was – Hannah Bervoets
In dit boek van Bervoets hebben de acht hoofdpersonen juist geen idee wat hen overkomt. Op een heel gewone zondagochtend komen ze bij elkaar in een schoolgebouw. Ze zijn er om een opname te maken voor een televisieprogramma. Maar dan komt de klap. En daarna het nieuws dat ze in de school moeten blijven met de ramen en deuren dicht. In het begin denken ze dat dat voor even is, maar langzaam wordt duidelijk dat deze periode van gedwongen quarantaine wel eens heel lang zou kunnen duren. Iedereen reageert daar anders op. Samen leven blijkt nog niet zo gemakkelijk als er geen uitzicht is op verlossing….
Het licht – Torgny Lindgren
Je kunt ook kiezen voor deze huiveringwekkende roman over het afgelegen dorp Kadis waar – na de komst van een konijn – een epidemie uitbreekt. Slechts zes dorpsbewoners overleven de ziekte en dan begint de ellende pas echt. Want hoe moeten de bezittingen van de talloze doden verdeeld worden? De chaos die ontstaat lijkt de natuurlijke orde en alle wetten en vanzelfsprekendheden verkeren in volstrekte willekeur. En ondertussen worden de konijnen steeds talrijker. Eigenlijk een allegorie over de menselijke samenleving en de vraag of beschaving wel bestaat. Een flinke pil maar prachtig geschreven, met heldere zinnen.