image_pdfBekijk PDFimage_printPrint PDF

BoekenapotheekOnlangs verscheen de Nederlandse vertaling van The Novel Cure, een medisch zelfzorgboek – maar dan anders. In dit boek bieden zo’n 550 romans verlichting voor meer dan 300 ‘aandoeningen’, van de hik, tot een midlifecrisis, tot gebrek aan humor. De Culturele Apotheek schrijft al jaren literaire pillen voor en dacht met veel plezier mee over de Nederlandse bewerking van het boek – De Boekenapotheek, die is verzorgd door Maarten Dessing. Het boek biedt de mogelijkheid om nu ook thuis aan het dokteren te slaan.

De schrijfsters van The Novel Cure, zijn ‘bibliotherapeuten’ Susan Elderkin en Ella Berthoud, van de Londense School of Life. Hun benadering van literatuur als middel om te reflecteren op alledaagse vragen en ‘kwalen’ en de lichtheid waarmee ze dat brengen, heeft ons ooit geïnspireerd. Sinds 2010 schrijven we hoogstpersoonlijke literaire recepten uit op afspraak of tijdens Boeken op recept-spreekuren en weten daardoor als geen ander dat boeken troost bieden of ’lotgenotencontact’, dat ze je laten lachen, ontspannen, nadenken en verwerken en daardoor een perfect medicijn zijn tegen allerhande kwalen, klein of groot. In dit boek laten Elderkin en Berthoud dat op een heldere en toegankelijke manier en met veel humor zien. Met zorg kiezen ze titels passend bij allerlei aandoeningen van lichaam en geest en beschrijven ze waarom het middel adequaat is.

Die medische begrippen zijn natuurlijk een soort grap maar blijken ook in onze eigen ‘spreekkamer ‘ heel effectief om met mensen aan de praat te raken over hun eigen leven en hen door middel van literatuur verder te ‘helpen’. Dat lezen bijdraagt aan de gezondheid blijkt inmiddels ook uit uiteenlopende onderzoeken. Evidence based of niet, duidelijk is dat literatuur meer te bieden heeft dan puur ontspanning of een mooi verhaal (waarmee op zichzelf uiteraard ook niets mis is). De Culturele Apotheek is de enige apotheek in Nederland waar dit heilzame potentieel wordt aangewend voor de behandeling van alledaags leed. De Boekenapotheek biedt de mogelijkheid om hiermee nu ook thuis aan het dokteren te slaan. Een aanwinst dus, deze medisch-literaire zelfzorggids, die wat ons betreft een plek verdient in ieders medicijnkastje en in iedere dokterspraktijk.

En staat je kwaal er niet in? Of heb je nazorg nodig of acuut behoefte aan een goed gesprek? Dan kun je bij ons terecht voor een persoonlijk recept.

Pieter Steinz schreef in de NRC een recensie van The Novel Cure, inclusief een handig intake formulier.