Speciaal voor de survivors die meedoen aan de Samenloop voor Hoop in Amstelveen op 1&2 juni 2013, voor iedereen die dicht bij hen staat en voor andere overlevers van kanker, hebben wij op verzoek van de organisatoren twee romans uitgezocht die je helpen om naar buiten te treden met je verhaal.
Zo op het eerste gezicht is er niets meer van te zien. Je hebt je haar weer eens laten knippen, een mooi nieuw bloesje aangeschaft en voor een bezoekje aan de sportschool draai je tegenwoordig je hand niet meer om. Je kunt weer lachen en je verheugt je op de vakantie die voor de deur staat. Maar als overlever van kanker draag je iets met je mee dat bij je levensverhaal hoort. Je ervaringen van de afgelopen tijd, de angst dat het terugkomt… Deze ziekte blijft bij je, of je dat nu wil of niet.
Grote kans dat je liever niet steeds herinnerd wil worden aan de periode die je achter de rug hebt. Omdat het te emotioneel is misschien. Omdat je niet wil dat de aandacht steeds naar die ziekte van je gaat. Omdat je dóór wil. Of omdat je het voor anderen niet te ingewikkeld wil maken. Dat is heel begrijpelijk, maar ook best jammer. Want erover zwijgen kan het juist zwaarder maken. Voor jezelf, want je draagt het alleen. Maar ook voor je omgeving, de mensen die met je hebben meegeleefd, die zich angstig en machteloos hebben gevoeld. En voor al die anderen die doormaken wat jij al hebt meegemaakt. Juist door jouw ervaringen te delen, kun je jezelf, de mensen om je heen en anderen helpen. Op heel verschillende, onverwachte manieren.
In dit zelfzorgrecept vind je twee boeken die je helpen om je schaamte of weerzin te overwinnen die het praten over je ziekte bij je oproept. Zodat je vol trots naar buiten kunt treden als overlever van kanker, en zo ook anderen die met kanker kampen helpt. Het grote voordeel van dit literaire medicijn: je hoeft er niet voor naar het ziekenhuis of aan het infuus. Je neemt het in wanneer, waar en zolang jij wilt!
We raden je allereerst Wonder van R. J. Palacio aan, om te doorvoelen dat naar buiten treden minder eng is dan je wellicht denkt. Wonder is een warm en ontroerend boek over het 10-jarige jongetje August. Auggie is geboren met een ernstige gezichtsafwijking en heeft dus geen keus; hij kan zijn gezicht niet verbergen en er zit voor hem niets anders op dan zijn schaamte te overwinnen. Het boek vertelt hoe Auggie zich staande probeert te houden in de vijfde klas, waarin hij flink gepest wordt. En dat lukt, door een gezonde dosis zelfspot. Maar ook door de steun van de mensen om hem heen: zijn zus Via bijvoorbeeld, en zijn vriend Jack. Palacio laat zien dat dit laatste niet altijd makkelijk is of vanzelf gaat, en dat maakt dit boek extra bijzonder. Het toont hoe de mensen om Auggie heen zielsveel van hem houden, maar ook worstelen met de situatie en wat die voor henzelf betekent – het is lang niet altijd leuk om de ‘zus van’ of de ‘vriend van’ te zijn. Dat maakt Wonder trouwens ook een aanrader voor iedereen die niet zelf ziek was, maar wel van nabij met kanker is geconfronteerd. Sommige mensen vinden het einde wel erg zoetsappig. Wij houden het op hoopvol. Het boek is geschikt voor alle leeftijden – de uitgever bracht een editie voor kinderen én eentje voor volwassenen op de markt.
Lees daarna Kalme chaos van Sandro Veronesi, om te ontdekken hoe veel je voor anderen kunt betekenen als je zelf iets ernstigs meemaakt. Het vertelt het verhaal van de succesvolle zakenman, Pietro Paladini, die na de onverwachtse dood van zijn vrouw heel dicht in de buurt van zijn dochter wil blijven – letterlijk. Hij posteert zich overdag op een bankje vlakbij haar school. Eerst denk je dat Pietro degene is die gek wordt van verdriet en het leven uit zijn handen laat wegglippen, maar langzaam kantelt je gevoel: hij is degene die dicht bij zichzelf weet te blijven. Andere mensen komen hem opzoeken op zijn bankje, storten hun hart bij hem uit en maken duidelijk hoe de ‘gewone’ wereld van werk en doorhollen gekte representeert. Het boek is verrassend omdat het een rouwproces een heel nieuwe wending en betekenis geeft. Heel fijn geschreven bovendien, toegankelijk voor iedereen en ondanks de thematiek toch niet zwaar. Het boek is ook mooi verfilmd.
Meer weten over de Samenloop voor Hoop? Kijk dan hier.