image_pdfBekijk PDFimage_printPrint PDF

De apothekers waaieren deze zomer uit over de wereld – als het niet in eigen persoon is, dan toch ten minste in gedachten. Treinen, een vliegtuig en een grote stapel boeken brengen hen naar misschien wel alle windstreken. Nieuwsgierig naar de levensechte én literaire reisplannen van Akke, Lineke en Marije? Zie hier hun zomervluchten.

Akke vliegt naar Oeganda waar ze vrienden gaat opzoeken. Ze bereidde zich alvast voor door De eerste vrouw van Jennifer Nansubuga Makumbi te lezen. Een meeslepend boek over de jonge, rebelse Kirabu die opgroeit tussen sterke vrouwen, maar haar eigen moeder niet kent. Heel interessant denkt ze, over vrouwenrechten en vrouwenmythen in Oeganda. Eenmaal in Kampala aangekomen staan er geen dagen vol luieren met een boek op het programma, want naast het broodnodige bijpraten is het de bedoeling om een flink deel van het land te verkennen. Lezen doet ze dus vooral tijdens de lange vliegreis en daarom gaan een paar flinke pillen mee op de e-reader. In elk geval Het lied van ooievaar en dromedaris van de fantastische Anjet Daanje en Naar het paradijs van Hanya Yanagihara. Thuisgekomen hoopt ze dan met Troost van Michael Ignatieff zich langzaam weer het werkende leven in te lezen. Maar dat is pas over vele weken….

De aftrap van Lineke’s leeszomer begint altijd met haar verjaardag. Het uitgelezen moment om haar boekencollectie weer uit te breiden. Dit jaar staan er voornamelijk Engelse romans op Lineke’s verlanglijstje. Die vreemde taal in combinatie met de Nederlandse zon brengen haar ondanks haar ‘vakantieloze zomer’ gegarandeerd naar spannende bestemmingen. Dat literatuur haar laat reizen, vindt ze wel een van de heerlijkste kanten ervan. Wat al tijden op haar lijstje staat is de klassieker Schaduw van de wind van Carlos Ruiz Zafon. Hoog tijd om haarzelf eindelijk over te geven aan dit verhaal dat haar door de straten van Barcelona gaat voeren. Vervolgens hoopt ze te gaan dwalen in Ierse landschappen met Sally Rooneys  Prachtige wereld, waar ben je.

Marije weet maar één ding zeker waar het om de aankomende zomer gaat, en dat is dat ze veel in de trein zal zitten. Ze heeft een interrailpas waarmee ze onbeperkt kan treinen, maar er zijn wat ongewisse dingen in het leven en dus ligt het reisplan deels nog open. Wat wordt het na een korte oversteek met zoonlief naar Engeland: het puntje van Noorwegen, of toch de hak van de Italiaanse laars? Als leesvoer neemt ze in elk geval boeken mee die haar mee naar lievelingsplekken voeren. Het perenveld van Nana Ekvtimisjvili katapulteert haar als het goed is binnen een paar bladzijden naar de Georgische hoofdstad Tbilisi – ze kan niet wachten om daar weer eens te zijn. Elsa Morante’s Het eiland van Arturo zal haar doen vertoeven aan de Italiaanse westkust en haar vurige bewoners – in een recensie las ze over ‘Felliniaanse sferen’. En met Diepdiepblauw van Nikki Dekker duikt ze de zee in en laat ze zich wiegen door de golven en door verhalen over alles wat daar onder haar leeft.

Van 15 juli tot 15 augustus zijn we met vakantie. We beantwoorden dan geen e-mail.