image_pdfBekijk PDFimage_printPrint PDF

24 maart: Kennisbijeenkomst Literatuur & dementie in Amsterdam

Sinds 2018 organiseren we samenleesgroepen in buurthuizen, bibliotheken, inloopvoorzieningen en zorginstellingen. Een deel van deze groepen wordt bezocht door mensen die leven met dementie. Het samen lezen en bespreken van fragmenten en gedichten uit de wereldliteratuur blijkt voor hen heel plezierig en waardevol. Wat brengt het hun zoal? En waarom werken literaire teksten zo goed bij deze doelgroep? Op donderdag 24 maart aanstaande organiseren we hier een kennisbijeenkomst over.

Hoogleraar Aagje Swinnen van de Universiteit Maastricht geeft een lezing over Literatuur als zorg.
Zij doet onderzoek naar samen lezen en samen verhalen en gedichten maken als manieren om mensen met dementie aan te moedigen zich creatief te uiten en betekenisvolle verbindingen aan te gaan met elkaar. In haar lezing vertelt ze over haar onderzoek en over voorbeelden uit bestaande praktijken in de dementiezorg, zoals Timeslips, het Alzheimer’s Poetry Project en Shared Reading – of samenlezen zoals het bij de Culturele Apotheek heet.

Schrijver Ivo Victoria komt voorlezen uit zijn bejubelde roman Alles is OK, waarin hij de ervaringen van zijn dementerende moeder verwerkte. NRC schreef erover: “Met deze dementieroman steekt Victoria Hersenschimmen van Bernlef naar de kroon. Hecht gecomponeerd. Diep ontroerend.” Carla de Jong, schrijfster, zorgmanager en voorzitter van stichting Culturele Apotheek, gaat met hem in gesprek.

Ook ervaringen van deelnemers, begeleiders en vrijwilligers komen aan bod. Aan het eind van de middag reiken we het eerste exemplaar van ons magazine over samenlezen uit.

Je bent van harte welkom!

Praktische informatie & aanmelding
Datum: donderdag 24 maart 2022
Tijd: 13.30 – 15.30 uur. Inloop vanaf 13.15 uur
Locatie: Corvershof, ruimte De Kas
Adres: Nieuwe Herengracht 18, Amsterdam

Aanmelden is verplicht vanwege de beperkte capaciteit en kan via onderstaand formulier.