image_pdfBekijk PDFimage_printPrint PDF

Online tool ‘Boeken op recept bij de huisarts’

Steeds meer mensen – van jong tot oud – kampen met klachten als eenzaamheid, somberheid of angst. Om hier lucht en verlichting bij te kunnen bieden, lanceerden we Boeken op recept bij de huisarts. Een online boekenlijst waarmee huisartsen hun patiënten kunnen wijzen op romans, verhalen en gedichten die herkenning, erkenning en hoop geven. De lijst is te raadplegen via www.cultureleapotheek.nl/boekenoprecept.

Boeken als lotgenoten
Op de lijst staan boekentips bij kwalen als eenzaamheid, stress, het leven met een chronische aandoening, relatieleed en moeite hebben met ouder worden. Geen zelfhulpboeken maar fictie: romans, gedichten en verhalen. Wanneer je lijdt aan dit soort aandoeningen, kan het lezen van literatuur helpen. Bijvoorbeeld omdat het ontspanning, inspiratie of stof tot nadenken biedt. Boeken kunnen je bovendien troosten, je laten lachen om herkenbare misère of je laten ervaren dat je niet de enige bent die ergens last van heeft.

Online lancering boekenlijst
De boekenlijst is samengesteld in samenwerking met een aantal huisartsen, die heel enthousiast zijn over het initiatief. Een van hen is huisarts Judith Verhoog: “Deze boekenlijst is een prachtige aanvulling voor iedere huisartsenpraktijk. Lezen is een hele goede work-out voor je brein omdat je allerlei verbindingen in je hersenen stimuleert. En door te lezen komen mensen dichter bij hun eigen gevoel. Zo krijgen ze meer compassie met zichzelf en inzicht waardoor ze zich beter voelen.” Op 10 maart werd de boekenlijst gelanceerd tijdens een drukbezochte zoom-bijeenkomst met schrijver Philip Huff, filosoof Maarten Meester en huisarts Judith Verhoog.

Landelijke uitrol
Huisartsen (en hun patiënten) in heel Nederland en Vlaanderen kunnen de lijst online raadplegen op www.cultureleapotheek.nl/boekenoprecept. Hier zijn ook banners te vinden die huisartsen kunnen downloaden om zo op hun eigen praktijkwebsite een directe link naar de boekenlijst te bieden.