image_pdfBekijk PDFimage_printPrint PDF

Wat lezen de apothekers deze zomer?

Wij wachten even tot we volledig gevaccineerd zijn voordat we echt op vakantie gaan, dus het is voor ons nog best vroeg om onze zomerleeslijstjes aan te leggen. Ook al omdat er nog zoveel is dat af moet…. Maar met fantaseren over welke dikke pillen meegaan naar de camping zijn we al begonnen.

In elk geval een paar Duitse voor Akke – omdat ze graag leest waar ze is en dit jaar door Duitsland gaat zwerven. Via het Ruhrgebied naar de Bodensee en omhoog langs de grens met Tsjechië om dan te eindigen in Berlijn, zoiets zal het worden. Daarom heeft ze Ons soort mensen van de onvolprezen Juli Zeh alvast op haar e-reader gezet en ze is van plan om daar in elk geval 1000 kronkelwegen angst aan toe te voegen, het romandebuut van toneelschrijver en muzikant Olivia Wenzel dat haar nieuwsgierigheid wekte. Verder vindt ze het een ideale gelegenheid om zich eindelijk eens te verdiepen in het werk van grote Duitsers als Heinrich Böll en Hannah Arendt. Voordat ze vertrekt staan er nog wel wat lekkere weekendjes weg gepland. Gelukkig maar, want de leeslijst is in dit coronajaar eerder langer dan korter geworden.… Daarop vooral recent verschenen of vertaalde boeken, om up-to-date te blijven, want dat moet nu eenmaal als cultureel apotheker. Melktanden van Emma Curvers staat er op, net als Naschokken van Nadia Owusu en Meneer Wilder en ik van Jonathan Coe. En ook Zomer van Ali Smith, de laatste uit die geweldige reeks sprankelende, eigentijdse en urgente romans die ze nog moet lezen. Laat die vakantie maar beginnen!

Marije heeft een heerlijke treinreis naar Rome met haar bijna volwassen zoon op het oog. Nu het weer kan wil ze met hem toch graag nog – op de valreep voor volwassenheid – naar een van de bakermatten van de cultuur in onze contreien, al is het nog even met een mondkapje op. Met heen een tussenstop in Venezia en terugboemelend langs de westkust, zoiets. Ze verheugt zich enorm op het treinen zelf, geïnspireerd door het zalige Italië op het spoor van Tim Parks. Dat vertelt een prachtige cultuurgeschiedenis van Italië aan de hand van zijn spoornetwerk en Parks ervaringen als (forensende) treinreiziger. Misschien mee in de rugzak, om al wiebelend nog eens te herlezen.  Zeker weten zit in die rugzak ook De lange weg naar Rome van Francesca Melandri. De titel suggereert opnieuw een reisboek, maar dit schijnt een indringende politieke roman te zijn, over een vrouw die voor haar deur in Rome een Ethiopische vluchteling aantreft die zegt dat hij haar neef is. Daarmee begint haar duik in het koloniale verleden van Italië. Benieuwd! En dan heeft Marije ook nog de nieuwste Rachel Cusk op een stapeltje liggen, een van haar lievelingsschrijvers. En Wij zijn licht van Gerda Blees, waar ze al veel mensen enthousiast over hoorde vertellen. En….. Oef, hoeveel boeken passen er eigenlijk in die rugzak? Toch maar eens het stof van de e-reader afblazen en de e-bieb in!