1

‘Boeken op recept bij de huisarts’ gelanceerd

‘Boeken op recept bij de huisarts’ gelanceerd!

In deze coronatijd kampen steeds meer mensen – van jong tot oud – met klachten als eenzaamheid, somberheid of angst. Om hier lucht en verlichting bij te kunnen bieden, lanceerden we Boeken op recept bij de huisarts. Een online boekenlijst waarmee huisartsen hun patiënten kunnen wijzen op romans, verhalen en gedichten die herkenning, erkenning en hoop geven. De lijst is te raadplegen via www.cultureleapotheek.nl/boekenoprecept.

Boeken als lotgenoten
Op de lijst staan boekentips bij kwalen als eenzaamheid, stress, het leven met een chronische aandoening, relatieleed en moeite hebben met ouder worden. Geen zelfhulpboeken maar fictie: romans, gedichten en verhalen. Wanneer je lijdt aan dit soort aandoeningen, kan het lezen van literatuur helpen. Bijvoorbeeld omdat het ontspanning, inspiratie of stof tot nadenken biedt. Boeken kunnen je bovendien troosten, je laten lachen om herkenbare misère of je laten ervaren dat je niet de enige bent die ergens last van heeft.

Online lancering boekenlijst
De boekenlijst werd samengesteld in samenwerking met een aantal huisartsen, die heel enthousiast zijn over het initiatief. Een van hen is huisarts Judith Verhoog: “Deze boekenlijst is een prachtige aanvulling voor iedere huisartsenpraktijk. Lezen is een hele goede work-out voor je brein omdat je allerlei verbindingen in je hersenen stimuleert. En door te lezen komen mensen dichter bij hun eigen gevoel. Zo krijgen ze meer compassie met zichzelf en inzicht waardoor ze zich beter voelen.” Op 10 maart werd de boekenlijst gelanceerd tijdens een drukbezochte zoom-bijeenkomst met schrijver Philip Huff, filosoof Maarten Meester en huisarts Judith Verhoog.

Jan van Luxemburg Prijs
We maken bij de Culturele Apotheek al tien jaar lang gebruik van de werkzame bestanddelen van literatuur om alledaags levensleed te verlichten. Onze leeslustbevorderende aanpak leidde tot het winnen van de Jan van Luxemburg Prijs. De prijs is bestemd voor initiatieven die de liefde voor lezen weten te verspreiden. De jury over hun keuze: “De Culturele Apotheek laat met haar originele activiteiten mensen de rijkdom en troost van literatuur ontdekken – in het bijzonder ook mensen voor wie dat niet gebruikelijk is.” Het prijzengeld gebruikten we om deze digitale boekenlijst samen te stellen.
Lees de speech van Madeleine Kasten bij de prijsuitreiking hier: Uitreiking JvL Prijs 2019 De Culturele Apotheek – Madeleine Kasten

Landelijke uitrol
Huisartsen (en hun patiënten) in heel Nederland en Vlaanderen kunnen de lijst vanaf vandaag online raadplegen op www.cultureleapotheek.nl/boekenoprecept. Hier zijn ook banners te vinden die huisartsen kunnen downloaden om zo op hun eigen praktijkwebsite een directe link naar de boekenlijst te bieden.