image_pdfBekijk PDFimage_printPrint PDF

Literatuur delen in coronatijd: voorleesfilmpjes per Whatsapp

Onze samenleesgroepen voor ouderen met geheugenproblemen vielen half maart stil. Om toch literatuur te delen en daarover in gesprek te gaan, nemen we wekelijks een filmpje op waarin we een gedicht of kort verhaal voordragen en een vraag stellen om nog wat op door te kauwen. We lazen bijvoorbeeld het gedicht ‘Zo’n dag’ van Atze van Wieren over het begin van de lente en vroegen onze samenlezers wat hun een lentegevoel geeft. Volgens Natalia, coördinator van het Odensehuis in Amstelveen, bleken de wekelijkse filmpjes een groot succes: “Ze zorgden echt voor continuïteit. We kunnen op die manier samen met onze bezoekers een soort structuur behouden, ook al kunnen we niet samenkomen. Daar zijn we superblij mee.” Sommige filmpjes kun je ook bekijken via Odensehuis TV.

 

Zo’n dag

 

Zo’n dag,

waarop de lucht vol luchtigheid is,

lentewind plagerig achterom sluipt,

van zoveel niet benoembaars bol staat,

Parijs vlakbij is, Granada om de hoek.

 

Zo’n dag,

waarop het frisgerokte meisje

van de buren hoog moet reiken

naar knoppen in hun kersenboom,

wind de verleiding niet weerstaat.

 

Zo’n dag,

waarop ik gebukt mijn tuin spit,

op harde resten winter stuit,

ijs vind in verborgen hoeken,

wat was toegedekt weer bloot leg.

 

Atze van Wieren

Dagkalender van de Nederlandse en Vlaamse Poëzie