image_pdfBekijk PDFimage_printPrint PDF

Lezen is goed voor de mens: De feiten op een rij

Er zijn in de loop van de jaren talloze onderzoeken gedaan naar de impact van het lezen van boeken, vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines, zoals de letterkunde, de (neuro)psychologie en de economie. Door een groot aantal van deze onderzoeken te combineren, ontstaat een helder overzicht van het effect van het lezen van boeken. Uit de analyse van de beschikbare data komen vier thema’s steeds weer naar voren waarop lezen een positief effect heeft: burgerschap, werknemerschap, gezondheid en zingeving.
Dat lezen bijdraagt aan gezondheid komt bijvoorbeeld om dat lezers beter in staat zijn informatie tot zich te nemen en omdat het lezen van boeken een positieve invloed heeft op onze hersenen. Maar waar komen deze effecten vandaan? Hoe kan het dat je deze vaardigheden ontwikkelt door boeken te lezen? En waarom is dat belangrijk voor de maatschappij?

KVB Boekwerk, het kennis en innovatieplatform van het boekenvak liet alles wat we weten uit onderzoek over het effect van lezen nog eens op een rijtje zetten in een pas gepubliceerd rapport. Het hele rapport kun je hier downloaden: https://www.kvbboekwerk.nl/monitor/impact-van-het-boek/mens-en-maatschappij