image_pdfBekijk PDFimage_printPrint PDF

Het recept tegen werkstress: lees!

Deze week is het de Week van de werkstress (zou het niet de ‘Week zonder werkstress’ moeten heten? En zou eigenlijk niet iedere week zo’n week moeten zijn?). Nu weten we uit onderzoek dat niets beter helpt tegen stress dan lezen. 6 minuten lezen per dag blijkt al te helpen om je stresslevel omlaag te brengen. Deze week is dus het perfecte moment om aan die 6 minuten lezen per dag te beginnen. Bij voorkeur op je (thuis)kantoor natuurlijk.

Wij raden allereerst de dichtbundel Gratis tijd voor iedereen van Alexis de Roode aan. Die begint meteen goed, met het gedicht ‘Recht op traagheid’:

Waarom zouden wij
u en ik
niet gerechtigd zijn
tot traag / leven.
Tot zeer / traag / leven.
Alle apparaten
mag u / uitzetten.
Stilstaan is
geoorloofd. Ten volle.
[…]

Heerlijk al toch? Lees ieder gedicht langzaam en hardop een paar keer om het optimaal te laten inwerken. Je laten voorlezen mag natuurlijk ook, maar of dat hetzelfde effect heeft is onbekend.

Nog een tip: De klerk Bartleby, van Herman Melville, uit 1853. Bartleby weet als geen ander hoe je grenzen moet stellen. Als nieuwe werknemer gaat hij eerst ijverig aan de slag met het overschrijven van vellen vol regels en verhandelingen. Maar op een dag is het genoeg. Op elke vraag van zijn werkgever geeft hij dan nog maar één antwoord: I prefer not to – ‘Ik doe het liever niet’. Simpel, duidelijk, verfrissend. Alleen al het nazeggen van het zinnetje ‘Ik doe het liever niet’ lucht op. Probeer maar. Het is dat het uiteindelijk niet goed afloopt met Bartleby. Dat laat zien dat je op gegeven moment na een ‘nee’ ook weer een ‘ja’ moet gaan voelen, voor wat het dan ook is.

En daarna het aantal minuten lezen per dag langzaam opvoeren om de stress blijvend tegen te gaan. Ieder boek is geschikt.