image_pdfBekijk PDFimage_printPrint PDF

Een feestje was het: Literatuur in de wijk

Op zaterdag 18 mei organiseerden we samen met onze Vlaamse samenleesvrienden De Dagen en met buurtcentrum de Meevaart Literatuur in de wijk. Een laagdrempelig literatuurprogramma waarin we samen werk van Nederlandse schrijvers en dichters lazen en die schrijvers en dichters vervolgens ontmoeten. Maartje Wortel, Akwasi en Rob van Essen lazen voor uit eigen werk en dat van hun inspiratiebronnen. En de kersverse stadsdichter van Amsterdam Gershwin Bonevacia, verving tot ons grote plezier de onverwachts verhinderde stadsdichter van Antwerpen, Maud Vanhauwaert en vertelde wat hij als stadsdichter de komende 2 jaar gaat doen.

Bezoeker Aafke Jochems schreef op LinkedIn: “Wat een geweldig ‘recept’ van de Culturele Apotheek: eerst samen lezen en lunchen, daarna schrijvers Rob van Essen (Libris Literatuurprijs 2019) en Maartje Wortel, en dichters Gershwin Bonevacia en Akwasi laten vertellen over hun werk en inspiratiebronnen, en laten voordragen.
Raf was met veel Vlamingen helemaal uit Vlaanderen gekomen en verwoordde het prachtig: “De wereld is even een betere plek tijdens het uurtje samen lezen. Je komt er achter dat je niet zo vreemd in je vel zit als je zelf altijd dacht.”

Over samenlezen
De Culturele Apotheek (NL) en De Dagen (BE) organiseren wekelijkse samenleesgroepen voor mensen in buurthuizen, verzorgingshuizen, bibliotheken en in de psychiatrie, in Amsterdam en Antwerpen. We lezen samen hardop fragmenten en gedichten uit de wereldliteratuur en bespreken wat ze bij ons oproepen. Iedereen kan meedoen, voorbereiding en aanmelding is niet nodig. Zo laten we iedereen genieten van mooie verhalen en stimuleren we ontmoeting. Sinds een jaar werken we samen in het project ‘De lage landen lezen samen’.

Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door het Vlaams Fonds voor de Letteren en het Nederlands Letterenfonds. De Meevaart stelt de zalen ter beschikking.