Om het alledaagse leven zo snel mogelijk achter zich te laten, trekt Akke eerst met een kano diep de Biesbosch in. En om het loslaten extra te bevorderen gaat er een flinke pil mee van Haruki Murakami, meester in het scheppen van parallelle werelden en alternatieve realiteiten die overtuigen, meeslepen en op ideeën brengen: 1q84. De rest van de zomer houdt ze een staycation en installeert ze zich op haar – hopelijk zonnige – dakterras met alle Italiaanse boeken die ze de afgelopen jaren verzamelde, maar waar ze maar niet aan toe kwam. Daaronder XY van Sandro Veronesi, de biografie van de Italiaanse journaliste Oriana Fallaci en de laatste twee delen van de Napolitaanse romans van Elena Ferrante. Lekkere spumante erbij, een bord vol antipasti binnen handbereik: la vita è bella.

Marije weet nog niet waarheen het gaat deze zomer – ze is van de bonnefooi – maar dát ze gaat is wel duidelijk, en dat er veel boeken meegaan ook. In elk geval Transit van Rachel Cusk. Marije is fan van Cusk, die in zulke glasheldere zinnen zulke ongrijpbare gevoelens kan verwoorden, waarbij ze tegelijkertijd verheldert en compliceert. Omdat het samenlezen de liefde voor korte verhalen in haar heeft aangewakkerd, mag ook De citroentafel van Julian Barnes – nog zo’n lievelingsschrijver – de rugzak verzwaren. En verder gaan in elk geval nog een paar nieuwe schrijvers mee op reis naar onbekende verten: Jente Posthuma (Mensen zonder uitstraling), Elizabeth Strout (Ik heet Lucy Barton) en misschien ook wel Roos van Rijswijk met Onheilig (alhoewel een verhaal over verwijdering tussen moeder en zoon Marije als moeder van puberzoons ook nog wat doet terugschrikken – eerst nog even wat vakanties liederlijk samen luieren met die lange lummels wellicht).