Verloren vrouwDe liefde! Een genot om te hebben, maar niet altijd even gemakkelijk om steeds, van dag tot dag, ten diepste te voelen. Want de buitenwereld – werk, vrienden, familie – trekt aan je, de hond moet nog uitgelaten of het kind nog gevoederd en Pauw & Witteman zijn ook heel onderhoudend. Ook wel eens de neiging om langs elkaar heen te leven? Elkaar in de drukte van alledag uit het oog te verliezen? Er is een simpele maar doeltreffende remedie tegen dit veel voorkomende liefdeseuvel: lees elkaar voor!

Het voorlezen van of voorgelezen worden door je geliefde is een ultieme manier om de intimiteit te bevorderen. A) Je kruipt natuurlijk lekker tegen elkaar aan op de bank of in bed. B) Je maakt samen een virtuele reis naar nieuwe verten. C) Het geeft je hetzelfde geborgen gevoel als je vroeger als kind had, als je vader of moeder je voorlas. D) Je overbrugt eventuele verschillen, want je hebt een gezamenlijk doel: net zolang doorlezen tot je weet hoe het afloopt. Elke avond een kwartiertje doet al wonderen. Of plan een weekend samen in bed met boek, om je er in één keer helemaal aan over te geven.

Een superspannend boek om samen te lezen is Verloren vrouw van Gillian Flynn. Dit ingenieuze maar heerlijk weglezende verhaal begint als een relatieroman, maar verandert langzaam in een bloedstollende psychologische thriller. Centraal staat het New Yorkse echtpaar Nick en Amy. Nick raakt zijn baan kwijt, en vindt het maar bar moeilijk om financieel afhankelijk te zijn van zijn vrouw. Om uit de impasse te geraken, verhuist het stel terug naar Nicks geboorteplaats. Daar blijft het wringen. Op de dag van hun vijfjarig huwelijk verdwijnt Amy. Liet zij hem in de steek, zit Nick achter haar verdwijning of is er nog iets anders aan de hand? Flynn schetst geen droomechtpaar, maar legt een complexe relatie bloot. Amy, zo blijkt gaandeweg, is bijzonder goed is in het regisseren van het leven van anderen. En wat zijn de ‘duistere kanten’ van Nick? Deugt hij eigenlijk wel? Nick en Amy komen in het boek om en om aan het woord. Voer de spanning extra op door elk bij het voorlezen een van de personages voor je rekening te nemen. Aandachtspuntje: hou het opkomende wantrouwen jegens elkaar onder de duim, lach erom en kus het af!

Als je eenmaal de helende werking van een gezamenlijk voorleesritueel hebt ontdekt, kies dan samen een nieuwe titel. Bijvoorbeeld de oerroman en oerromance Trots en Vooroordeel (Pride and Prejudice) van Jane Austen. Geniet van het spel van aantrekken en afstoten dat zich ontwikkelt tussen de eigenzinnige Elizabeth die van haar moeder trouwen moet met een rijke man en de norse maar ook intrigerende Mr. Darcy. Heerlijk leesvoer voor romantici. Ben jij dat wel en je geliefde niet? Dan een zakelijk argument: dit boek uit 1813 geldt als een van de grote klassiekers uit de wereldliteratuur, en die moet je natuurlijk gelezen hebben.