Tijdens de boekenweek schrijven we iedere dag een literair medicijn voor bij veelvoorkomende reiskwalen.

#10 Last van angst voor het onbekende?

AliceDroomt u van avonturen in verre oorden, maar wordt u zenuwachtig bij de gedachte uw vertrouwde omgeving en dagelijkse gewoontes achter te laten? Voelt u zich ongemakkelijk als u mensen niet kunt verstaan? Krijgt u het spaans benauwd als u iets voorgeschoteld krijgt waarvan u de geur niet herkent? Er is maar een remedie: sluit uw ogen, denk niet verder na, spring in het diepe en ga op reis! Om te ervaren in welke wonderlijke werelden je verzeilt kunt raken als je nieuwsgierigheid het wint van je angst, leest u eerst de klassieker Alice in Wonderland van Lewis Carroll. Met de pageturner Nachtlicht – over een eenzame vuurtorenwachter op Antarctica – van Albert Sanchez Pinol reist u vervolgens verder de diepte in. Waar kom je terecht als je enige gezelschap blauwe zeemonsters zijn? Doodeng? Ja! Maar o zo fascinerend. Als u Nachtlicht aan kunt, bent u klaar om de wijde wereld in te trekken. Wij wensen u veel reisplezier.

#9 Last van gejengel en gedoe op de achterbank?

GVRBent u een reiziger met aanhang? Leuke aanhang, maar lang niet zo geïnspireerd door het reizen als u? Niet geïnteresseerd in het landschap dat voorbijtrekt terwijl u kilometers vreet op de snelweg? Ofwel: heeft u last van gejengel op de achterbank? Van ruzietjes over en weer, geduw en getrek, gesar en getreiter? Ho, stop! Veiligheid voor alles. Bemoei u er niet mee, maar hou de ogen op de weg! En stop gauw een luisterboek in de cd-speler.  Iets waar niet alleen zij van kalmeren en genieten, maar u ook. De GVR van Roald Dahl bijvoorbeeld, meesterlijk ingesproken door Jan Meng. Of Brief voor de koning van Tonke Dragt, dat prachtige sprookje over de strijd tegen het kwaad. De auto zoemt, het  landschap zoeft, en u kunt zich lekker overgeven aan een mooi verhaal. Leve het reizen met aanhang.

#8 Last van een gemiste aansluiting?

MurakamiMoet je uren op het vliegveld wachten omdat je je vlucht hebt gemist? Is de volgende aansluiting pas over een of twee dagen en ben je ondergebracht in een vreselijk hotel op de luchthaven? Heeft de bus je gedropt bij een vage bushalte in the middle of nowhere en komt er slechts twee keer per dag een volgende? Grijp je kans! Dit is het uitgelezen moment om je volledig op een dikke pil te storten. Verdwijn bijvoorbeeld in een heel andere wereld met Haruki Murakami’s iq84. Of lees eindelijk Ayn Rand’s De eeuwige bron, waarin de esthetiek centraal staat en je, eenmaal op de plek van bestemming, de architectonische wonderen om je heen in een heel ander licht zult zien. Moet je echt lang wachten, laat je dan bijna 1000 pagina’s lang door Michael Fabers Lelieblank, scharlakenrood meenemen naar de krochten van het negentiende-eeuwse Londen. Maar let op: zorg wel dat je niet te zeer wordt opgeslokt en de kans loopt dat je opnieuw je vlucht of je aansluiting mist!

#7 Last van overprikkeling?

OblomovKan het reizende hoofd de vele indrukken nauwelijks nog verwerken? Ga je bijna overgeven bij het betreden van het Louvre of Uffizi, terwijl je toch al maanden had uitgezien naar het bezoek aan deze kunsttempel? Ga dan terug naar je hotel en lees een kalmerend boek. Oblomov van de Russische schrijver Ivan Gontsjarov bijvoorbeeld, over een  ultieme luiaard. Oblomov doet niets liever dan in bed liggen. Af en toe een kers eten. En de rest van de dag in ledigheid doorbrengen. Je zult zien, na afloop kun je het leven weer aan. En ben je al gelukkig met een drankje op het terras om de hoek. Dat museum kan altijd nog. Later. Ooit. Of anders niet.

#6 Last van thuiskomen?

Yoga DyerMet dikke tegenzin teruggekomen van een prachtreis? Had je nog wel MAANDEN weg willen blijven en tikt het klokje je thuis veel te monotoon? Tijd voor een reality check! Nestel je in je favoriete stoel en begin aan Yoga for people who can’t be bothered to do it van de Brit Geoff Dyer. Een hilarische en ook ontroerende verzameling autobiografische reisverhalen, maar dan anders. Dyer strijkt neer op bijzondere plekken en reist van aantrekkelijk oord naar aantrekkelijk oord. Rome, Cambodja, het Burning Man Festival in een Amerikaanse woestijn: het kan niet op. Maar voldoening of ultiem geluk brengt het hem niet. Waarom niet? Omdat de beleving van de plek nu eenmaal sterk afhankelijk is van je eigen humeur en gevoelens (en die van de andere mensen die je zoal tegenkomt). En die worden er door langdurig reizen niet per definitie beter op. Of zoals Dyer het zegt: “I felt I could no longer take the roller-coaster of emotions of travel, its surges of exaltation, its troughs of despondency, it’s large stretches of boredom and inconvenience.” Ja, reizen brengt inzicht, maar ontsnappen aan jezelf, anderen en verveling kun je als puntje bij paaltje komt ook al reizend niet.

#5 Heimweeklant?

De golvendanserBlijf gewoon thuis en hou een staycation met een stapel boeken die zich afspelen in exotische oorden! Trek je korte broek aan, ga op het balkon of in je tuin zitten en verdwijn in een onbekende wereld zonder dat je de deur uit hoeft. Met de volgende titels kun je van alle continenten proeven.

  • Reis naar Nieuw-Zeeland met De golvendanser van Adam Armstrong
  • Bezoek het India van Arundhati Roy met De God van kleine dingen
  • Koel af in IJsland met Aan de voet van de gletsjer van Halldor Laxness
  • Lift door de Verenigde Staten met Cowgirls zijn ook niet van beton van Tom Robbins
  • Leer Japan kennen met Sneeuwland van Yasunari Kawabata
  • Trek rond in Trinidad met Is just a Movie van Earl Lovelace
  • Verplaats jezelf naar Botswana met Het beste dames detectivebureau, de hilarische serie van Alexander McCall Smith
  • Of doe de hele wereld in een paar dagen met U.Z.V.S.V.O.B. (U zult versteld staan van onze beweeglijkheid) van Dave Eggers

#4 De hele wereld al gezien?

Transgalactisch LiftershandboekRaak je verveeld bij de gedachte om weer door de jungle te trekken? Heb je al op een kameel door de woestijn gereden? Klinkt een reis op de Trans-Siberische spoorlijn je onmogelijk saai in de oren? Dan is het waarschijnlijk tijd voor nieuwe werelden die je nog nooit hebt verkend. Lees bijvoorbeeld Het Transgalactisch Liftershandboek van Douglas Adams en ontdek al liftend met Arthur Dent wat er buiten onze eigen dampkring te beleven valt. Reis door de tijd met Wolkenatlas van David Mitchell. Of duik in De hobbit van J.J.R Tolkien en ga met Bilbo mee op avontuur door Midden-Aarde.

#3 Last van reisangst?

ReisoefeningenBreekt het zweet je uit als je aan vliegen denkt? Krijg je hartkloppingen bij het idee dat je de Albert Heijn, Hema of Kruidvat zult moeten missen? Of dat je mogelijk een sta-WC zult moeten bezoeken? Lees dan Reisoefeningen van Ingmar Heytze. Over reisangst gesproken. Jarenlang ging hij hyperventileren bij elke stap die hij buiten zijn vertrouwde Utrecht zette. Manmoedig probeert hij zich van zijn reisangst te ontdoen door met een motorfiets  steeds grotere cirkels om Utrecht heen te rijden. Na afloop ben je blij dat je zelf fluitend naar Schiermonnikoog of het Limburgse heuvelland  afreist. Of met de trein met gemak helemaal tot in Zuid-Spanje kan komen.

#2 Last van overmatige reislust?

De kunst van het reizenBen je net terug van een reis maar kun je niet wachten tot de volgende vakantie weer begint? Word je onrustig bij de gedachte dat je de komende weken THUIS door moet brengen? Surf je nachten lang op internet op zoek naar goedkope tickets? Lees dan De kunst van het reizen van Alain de Botton en neem de tijd om je af te vragen waar al dat reizen goed voor is. Waarom reizen we eigenlijk? Wat levert het ons op? En is het ons te doen om het reizen of om het bereiken van de bestemming? Als je dit boek uit hebt, heb je geleerd hoe te reizen in je eigen kamer of in je eigen hoofd. Wel zo gemakkelijk als je even geen vakantie hebt.

#1 Last van bestemmingsstress?

TR Jules Verne Cover 100202Vind je het moeilijk om te kiezen waar je je kostbare vakantiedagen dit jaar gaat besteden? Wil je deze zomer eens niet net als de rest van de straat naar de Franse camping? Kies dan voor de plekken waar jouw lievelingsschrijvers inspiratie opdeden. Wat dacht je van IJsland waar Jules Verne op het idee kwam voor Naar het middelpunt der Aarde. Liever wat meer zon op je bol? Reis naar Cuba waar Ernest Hemingway De oude man en de zee naar een lokale visser modelleerde. Of – dichter bij huis – volg de voetsporen van Adriaan van Dis door het Parijs uit De wandelaar.