verbeelding 2014Het nieuwe jaar is daar! Heb je er zin in, of ben je net als miljoenen andere Nederlanders aan het somberen? Over de stijgende kosten voor zorgverzekeringen/ energieverbruik/ treinkaartjes/ huur/ hypotheek/ woning bijvoorbeeld? Over je kansen op werk? Over waar het heen moet met Nederland, Europa of de wereld?

De remedie tegen al te grote somberheid: lees! Want zoals Jeannette Winterson in Waarom gelukkig zijn als je ook normaal kunt zijn al schreef: “Fictie en poëzie zijn doseringen medicijn. Wat ze helen is de inbreuk die de werkelijkheid op de verbeelding maakt.” Lees dus, en geef de verbeelding ruim baan! Laat je meevoeren naar andere oorden of wonderlijke droomwerelden. Laat je gedachten de vrije loop door beeldende taal en bloemrijke beschrijvingen. Ontmoet historische figuren, fabelachtige dieren en toekomstige aardbewoners.

Moeite om de alledaagse realiteit van je af te schudden? Kies juist dan voor extra fantasierijke verhalen. De kinderen van de olifantenhoeders van Peter Høeg bijvoorbeeld, over de zinsbegoochelende en hilarische zoektocht van Peter en Tilte naar hun ouders, die tijdens een vakantie van de aardbodem lijken te zijn verdwenen. Een boek vol prachtige woordvondsten en bizarre personages. Of laat je vervoeren door Poeder en wind van K. Schippers, waarin een oude veilingmeester de kans krijgt om nog eens een paar dagen als jonge vrouw door het leven te gaan. Ben je meer een liefhebber van klassiekers? Reis dan met Orlando van Virginia Woolf door tijd en ruimte en verander met haar en passant van sekse. Geen tijd of rust voor een roman? Lees dagelijks een kort verhaal dat het hoofd even op z’n kop zet, bijvoorbeeld uit de bundel Verrassing van Etgar Keret.

Wij wensen je een fantasierijk 2014!