Nog een paar nachtjes slapen en dan slaat de feestdagenstress weer toe. Je ontwaakt onder klamme lakens met een bonkend hart en tussen je oren een to do-lijst die uit het water lijkt te zijn gevist. Er staat een vrachtlading taken op, maar wat precies is helaas onleesbaar. Voor je geestesoog begint een film met de vreselijkste momenten van Kerst en Oud en Nieuw vorig jaar. De aangetrouwde familie met de slechte dronk, de eeuwig terugkerende discussie over het gelijk van Geert W., die altijd eindigt met de zin ‘als het zo zit: welterusten!’ en met z’n allen in de auto op weg naar de eerste shift bij Van der Valk. Kortom: totale paniek!
Hier vier films die de spanning wat kunnen verlichten.

Un conte de Noel met Catherine DeneuveUn Conte de Noël
Ter relativering van je eigen familieperikelen wordt vaak de film Festen van Thomas Vinterberg voorgeschreven. Een sterk staaltje van ‘het kan altijd erger’, maar Un Conte de Noël van Arnaud Desplechin vinden we beter bij de decembermaand passen. Een mooie film met Catherine Deneuve als moeder van een zeer gecompliceerde familie, need we say more?
Innemen: 2 weken tot 2 dagen voor beruchte familiesamenkomsten, liefst alleen op de bank, eventueel met partner of goede vriend(in) onder een fleecedekentje. Mogelijke bijwerkingen: je wil Kerst niet meer met je familie vieren, maar met vrienden. Wat natuurlijk niet perse een ongewenste werking is.

Filmtip: Home for ChristmasHome for Christmas
De volgende film raden we aan in je tas te stoppen wanneer je Kerst en/of Oud en Nieuw gaat vieren bij de familie. Met deze Noorse film doorbreek je allerlei kerstconventies, zoals slechte films op tv, de laatste update van de al 20 jaar met haar gezondheid sukkelende oudtante en de geur van (alweer) aangebrande kalkoen. Home for Christmas van Bent Hamer lijkt een kerstfilm te zijn, maar is dat bij nader inzien niet zo heel erg. Een prettig licht verteerbare film die de familie voor minimaal anderhalf uur zoet houdt. Innemen: bij voorkeur voor de maaltijd, ergens in de namiddag, want dan is de effectiviteit het grootst. Mogelijke bijwerkingen: niet bekend. Indien je meent toch bijwerkingen te ervaren, neem dan alsjeblieft contact op met je Culturele Apotheker.

Filmtip: In the mood for loveIn The Mood For Love en 2046
Wanneer je besluit om de feestdagen heerlijk alleen of met een lotgenoot door te brengen, dan schrijven we je graag deze twee films van de Chinese filmmaker Wong Kar-Wai voor. In China viert slechts een enkeling Kerst, dus je kunt je heerlijk laten wegvoeren op de hallucinerende beelden en muziek van deze meesterregisseur, die we nooit hebben kunnen betrappen op affiniteit met welke feestdag dan ook. Weliswaar speelt Kerstavond een rol in 2046, aangezien de twee geliefden elkaar dan ontmoeten, maar gelukkig, hier geen verwijzingen naar ellenlange diners en familieverplichtingen. Filmtip: 2046
Overdosering uitgesloten, maar voor de meest optimale werking van 2046 neem je In The Mood For Love binnen een week ook in (ervoor of erna). Beide films volgen dezelfde hoofdpersoon (gespeeld door Tony Leung) en 2046 verwijst naar In The Mood For Love, waardoor dingen op hun plek vallen wanneer je ze allebei kijkt. Mag op elk moment van de dag of nacht. Lichte bijwerking: vlinders in de buik.

Prettige feestdagen!

Jos Tendijck & Cathelijne Berghouwer, gastapothekers

 

PS. Al deze films zijn verkrijgbaar bij bol.com (of voor wie behoefte heeft aan buitenlucht, bij de betere dvd-zaak)