Soms heb je zo’n periode dat je naar jezelf in de spiegel kunt staren en je jezelf niet herkent. Er zit een hoofd op je romp, dat is in de spiegel duidelijk te zien, maar wie zit er in godesnaam in dat hoofd van je? Je kan met de beste wil van de wereld niet benoemen wie je bent, wat je belangrijk vindt in het leven en wat jou nou zo anders maakt dan anderen. Je identiteit is zoek. Herkenbaar? Dan is de theatervoorstelling Rain Man hét medicijn om jezelf weer terug te vinden.

In Rain Man heeft de road trip uit de beroemde film plaatsgemaakt voor de mentale reis van de broers Charlie en Raymond Babbitt. Bij de dertigjarige autodealer Charlie brengt de confrontatie met zijn zwaar autistische broer Raymond veel teweeg. Zijn snelle, botte manier van communiceren blijkt op Raymond een totaal verkeerde uitwerking te hebben. Charlie realiseert zich gaandeweg steeds beter dat hij zachter, rustiger en meelevender moet worden als hij vriendschap met Raymond wil sluiten. Van de vele confrontaties met zijn vriendin Susan leert hij dat je door je kwetsbaar op te stellen vaak meer gedaan krijgt dan je te verstoppen achter een hard en ondoordringbaar masker. Dat masker kan Charlie pas laten zakken wanneer hij zijn broer Raymond leert dansen en zij elkaar voor het eerst aankijken en vasthouden. Door werkelijk contact te maken met zijn broer leert Charlie zichzelf kennen.

Rain Man is meer dan alleen een theatervoorstelling. Elke hoek van de Stadsschouwburg Utrecht staat in het teken van Rain Man. Elke speeldag ben je voor aanvang van de voorstelling welkom in de foyers voor de audiotour door de wereld van Rain Man. Zet een koptelefoon op en kijk vijf minuten met andere ogen naar je omgeving. Of doe mee aan de Warming Up en laat je zintuigen op een bijzondere plek in de schouwburg opwarmen. Het is de perfecte inleiding op het verhaal van Raymond en Charlie, de twee broers tussen wie een wereld lijkt te staan

De theatervoorstelling Rain Man is tot en met 11 maart 2012 in de Stadsschouwburg Utrecht te zien en gaat dit najaar op tournee door het land. Voor kaarten en informatie zie www.schouwburg-utrecht.nl

Leonoor Bergen, gastapotheker en Toneelgids